De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

AP newsflash #22: Android M, Google Maps offline en Now on Tap

Gijs Ettes
30 mei 2015, 14:35
4 min leestijd
AP newsflash #22: Android M, Google Maps offline en Now on Tap

Android Planet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag de  AP newsflash  met Android-nieuws!

Lees verder na de advertentie.

De afgelopen week stond natuurlijk vooral in het teken van Google I/O en de onthulling van Android M, de nieuwe Android-versie die later dit jaar Lollipop opvolgt. Tijdens de tweeënhalf uur durende keynote op donderdag kondigde Google echter nog meer nieuwe diensten en updates aan. Hieronder lees je daar alles over.

Android M aangekondigd: dit is er nieuw

android m officieel

Afgelopen donderdagavond heeft Google dan eindelijk Android M uit de doeken gedaan. De nieuwe versie verbetert Android op een groot aantal punten. Zo zijn app-permissies simpeler gemaakt en kun je ze zelf goedkeuren of afwijzen. Android M heeft daarnaast standaard ondersteuning voor vingerafdrukscanners en betaalplatform Android Pay. Dankzij een functie genaamd Doze gaat het besturingssysteem efficiënter om met de accu en het dataverbruik, door een slaapstand in te schakelen als je je toestel niet gebruikt. Verder brengt Android M usb-c-ondersteuning voor Android-toestellen, simpelere opties voor het aanpassen van het volume en een vliegend plakbord (voor knippen en plakken in teksten).

Digitale assistent Google Now wordt slimmer met Now on Tap

google now on tap

Google Now wordt de komende tijd slimmer en proactiever. Google werkt aan een nieuwe functie genaamd `Now on Tap`, die in Android M wordt geïmplementeerd en sneller antwoord geeft op vragen die je stelt. Now on Tap analyseert wat er op je scherm wordt getoond en gebruikt die context om op het juiste moment de juiste informatie te tonen. Now on Tap kan herinneringen instellen, informatie over restaurants opvragen en direct de juiste telefoonnummers voor je zoeken. De functie werkt in alle apps, zonder dat de app-ontwikkelaar hiervoor speciale aanpassingen hoeft te doen. Zo kun je tijdens het afspelen van een bepaald liedje de echte naam van de desbetreffende artiest opvragen met een stemcommando.

Google Foto’s: oneindig foto`s en video`s opslaan in nieuwe app

google photos

Een hele grote verrassing was het niet, maar tijdens Google I/O heeft de zoekgigant zijn nieuwe fotodienst Google Foto’s  uit de doeken gedaan. Foto’s  is een nieuwe foto-app van Google, waarin je al jouw foto`s onderbrengt. Volgens de zoekgigant helpt Foto’s  je om `momenten uit je leven te organiseren`. Foto’s worden gesorteerd op dagen, maar door twee vingers uit elkaar te spreiden op het scherm, zoom je uit zodat dagen veranderen in maanden of jaren. Zo kun je snel naar het verleden schakelen en in je archief naar plaatjes zoeken. Volgens Google laden alle foto`s snel, alsof ze lokaal worden opgeslagen. Toch staan de plaatjes niet op de smartphone zelf, maar worden ze bewaard in de cloud. Google Foto’s  slaat alle plaatjes en filmpjes gratis en onbeperkt op in de cloud en `in hoge kwaliteit`. Er zal hoe dan ook enige compressie plaatsvinden, maar foto`s worden tot 16 megapixels opgeslagen en video`s tot 1080p.

Google Maps krijgt betere offline mogelijkheden

google-io-20150229

Het wordt in Google Maps mogelijk om kaarten offline op te slaan, waarna je nog steeds de beschikking hebt over gesproken turn-by-turn navigatie en alle functies binnen kaarten. Zo kun je offline zoeken naar plaatsen en de openingstijden en recensies van bepaalde locaties bekijken. Voorheen was het al mogelijk om Google Maps offline beschikbaar te maken, maar daar zaten toen nog de nodige beperkingen aan. Google heeft de afgelopen tijd ook zijn best gedaan om de offline mogelijkheden van apps als YouTube en Chrome te verbeteren, zodat je video’s en websites volledig kunt opslaan.

Nieuwe functies voor Inbox by Gmail, invitesysteem verdwijnt

zakelijke gebruikers Inbox ap newsflash

Sinds afgelopen week kan iedereen Inbox by Gmail zonder invite gebruiken. Bovendien hebben Google Apps-gebruikers eindelijk de mogelijkheid om hun zakelijke Gmail-account te koppelen, iets dat voorheen onmogelijk was. Verder heeft Google Inbox van een aantal nieuwe features voorzien, zoals `reisbundels` die mails over een bepaalde reis samenbrengen en belangrijke details benadrukken (denk aan vluchttijden en reserveringen). Je kunt vanaf nu verzonden e-mails ongedaan maken, direct mails verwijderen met een veegbeweging en hebt de optie om handtekeningen in te stellen. Ook  worden herinneringen die zijn gemaakt in Keep weergegeven in Inbox.

Lees ook meer over Google’s plannen met virtual reality.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu