AP newsflash #27: Moto G 2015, roamingkosten in Europa en offline ‘OK Google’

Wouter Nijsen
4 juli 2015, 14:10
3 min leestijd
AP newsflash #27: Moto G 2015, roamingkosten in Europa en offline ‘OK Google’

Android Planet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag de AP newsflash met Android-nieuws!

Lees verder na de advertentie.

`Nieuwe foto`s Motorola Moto G 2015 gelekt`

Moto G 2015 foto's

Nadat er eerder al beelden en specificaties van de Motorola Moto G 2015 waren opdoken, zijn er nu ook vermeende persrenders gelekt. De foto`s geven een duidelijk beeld van hoe de Moto G 2015 eruit gaat zien. Zoals je op de afbeelding hiernaast kunt zien, is de Moto G 2015 voorzien van een design dat doet denken aan sommige LG-toestellen. Vooral opvallend is de metalen streep aan de achterzijde, waar aan de bovenkant de camera en flitser zijn geplaatst. Over zo`n streep beschikken ook sommige LG-toestellen. Aan de voorkant vinden we het scherm, dat naar verluidt 5 inch meet, met bovenin de speakers, bewegingssensor en frontcamera.

Roamingkosten in Europa worden medio 2017 afgeschaft

europa

Als je medio 2017 naar een ander land in Europa reist, hoef je geen roamingkosten meer te betalen. Volgend jaar worden de kosten al beperkt tot een maximum van 5 cent per belminuut, 2 cent per sms en 5 cent per megabyte. De Europese ministers en het Europees parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt. Ex-eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor het telecompakket. In 2014 werd het akkoord goedgekeurd door het Europees parlement en nu heeft ook de Europese Raad het pakket goedgekeurd, omdat de invoeringsdatum is verschoven van 2015 naar 2017. Doordat de roamingkosten worden afgeschaft, kunnen gebruikers hun huidige belminuten, sms`jes en databundel ook in een ander Europees land gebruiken.

Cyanogen toont nieuwe browser Gello voor CyanogenMod

cyanogen-1

Cyanogen werkt aan een nieuwe browser voor CyanogenMod, genaamd Gello, die is gebaseerd op de Chromium-browser waar ook de officiële Chrome-app op is gebaseerd. De app is gemaakt voor CyanogenMod en wordt waarschijnlijk binnenkort aan de Android-software toegevoegd. CyanogenMod-lid Joey Rizzoli heeft een teaser gepubliceerd waarin de nieuwe Gell0-browser wordt getoond. De app lijkt grotendeels op Chrome – beide apps zijn namelijk gebaseerd op het opensourceproject Chromium -, maar biedt wel veel handige nieuwe functies waar Chrome nog niet over beschikt. Het is aannemelijk dat Cyanogen de browser ook voor CyanogenOS gaat gebruiken, het besturingssysteem dat standaard met sommige smartphones wordt geleverd.

Google-app krijgt mogelijk offline `OK Google`-commando`s

google now 2

De Google-app, waar ook Google Now een deel van uitmaakt, laat je mogelijk binnenkort `OK Google`-functionaliteiten ook offline gebruiken. De functies hiervan zijn vooralsnog beperkt. Dat meldt althans Android Police, dat het apk-bestand van versie 4.8 van de Google-app onder de loep nam. De bron vond in de code van de applicatie aanwijzingen op een mogelijke offline ondersteuning voor `OK Google`. Hoewel deze functie momenteel nog niet beschikbaar is, is het aannemelijk dat we in de toekomst wel offline spraakopdrachten kunnen laten beantwoorden. Omdat er simpelweg geen verbinding is met het internet, lijken alleen commando`s als `Bel iemand’, `stuur een berichtje`, `speel muziek af` en `zet wifi uit` te werken. Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat Google geen andere commando`s kan toevoegen, zodra de functie daadwerkelijk beschikbaar wordt.

`Google Foto`s ziet donkere mensen aan voor gorilla`s`

googlefotos-gorillas

Google Foto`s ziet donkere mensen voor gorilla`s aan. Bij een gebruiker met een donkere huidskleur zijn zijn selfies geïdentificeerd als `gorillas`. Google heeft gereageerd en rolt direct een update uit. De man stond met een donkere vrouw op de foto, waarbij hun selfies als als `gorillas` zijn gecategoriseerd. In het overzicht met objecten op foto`s verscheen de term gorilla`s, waarna de gebruiker erover tweette. Dit leidde tot een reactie van Google, die aan de gebruiker vroegen of ze zijn data over de foto`s konden analyseren om het probleem op te lossen. De gebruiker stemde hiermee in, waarna een oplossing binnen enkele uren is uitgerold. Die is sinds 29 juni beschikbaar.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu