Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

AP newsflash #5: afschaffing roamingkosten en nieuwe Twitter-functies

Gijs Ettes
31 januari 2015, 12:25
4 min leestijd
AP newsflash #5: afschaffing roamingkosten en nieuwe Twitter-functies

Android Planet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag de  AP newsflash  met Android-nieuws!

Lees verder na de advertentie.

‘Afschaffing Europese roamingkosten laat op zich wachten’

europese unie android newsflash

De kans is groot dat de roamingkosten die Europese providers nu nog mogen rekenen niet eind 2015, maar pas in 2018 worden afgeschaft. Dat blijkt uit een voorstel van de Europese Raad, dat Reuters afgelopen week mocht inzien. Hoewel het Europees Parlement vorig jaar met een grote meerderheid vóór afschaffing van roamingkosten in Europa stemde, lijkt het niet aannemelijk dat dit op korte termijn gaat gebeuren. Het voorstel van het parlement moest echter nog worden goedgekeurd door de Europese Raad en juist de gesprekken daarover werden meerdere keren uitgesteld. Letland, momenteel voorzitter van de Europese Raad, stelt voor dat telecomproviders consumenten vanaf 2018 een basislimiet voor roaming mogen aanbieden, zodat zij in het buitenland kunnen internetten en telefoneren tegen binnenlandse tarieven.  De hoogte van dat limiet is echter  niet gespecificeerd in het voorstel. Het moet enkel abnormaal gebruik voorkomen en ervoor zorgen  dat consumenten in het buitenland niet net  zoveel internetten en bellen als ze in het binnenland zouden doen.

Twitter-app krijgt videofunctie en groepsgesprekken in DM

twitter android

Twitter heeft de aanval op WhatsApp en Facebook geopend door privégroepsgesprekken mogelijk te maken, waardoor je privéberichten aan groepen kunt versturen. Het netwerk gaat met de nieuwe functionaliteit andere online berichten-apps achterna, die dergelijke functies al veel langer bieden. Door het toevoegen van privégesprekken voor speciale Twitter groepen die je zelf kunt samenstellen, beschikt het sociale netwerk over een soortgelijke groepschatfunctie als WhatsApp. De functie wordt toegevoegd aan de Android-app van Twitter, waarna je de mogelijkheid hebt om een privégesprek met meerdere gebruikers te starten. Wanneer je aan één van die Twitter groepen wordt toegevoegd, krijg je een melding. Er geldt binnen deze privégesprekken nog steeds een limiet van 140 tekens.

OnePlus klaar met CyanogenMod, ontwikkelt eigen rom

OnePlus One OxygenOS

Het lijkt erop dat OnePlus het heeft gehad met Cyanogen, het bedrijf dat de aangepaste Android-versie maakt die is gebaseerd op de code van AOSP. Eerstgenoemde  werkt aan een eigen rom genaamd OxygenOS. Met OxygenOS, dat zal draaien op toekomstige smartphones van OnePlus, wil het bedrijf de afhankelijkheid van CyanogenMod verminderen. Het moet een simpele en ‘pure’ rom worden die niettemin erg licht en krachtig werkt. Wat we precies kunnen verwachten van de rom is nog niet duidelijk en ook screenshots heeft OnePlus nog niet vrijgegeven. Wel zegt het bedrijf achter de populaire OnePlus One dat het op 12 februari aanstaande een tipje van de sluier gaat geven. Voor OxygenOS is OnePlus net als bij de One terug naar de tekentafel gegaan om iets unieks te kunnen neerzetten.

Lees ook: CyanogenMod: de rellen met Google en OnePlus uitgelegd

HTC rolt Lollipop in Nederland uit voor One M8

htc one m9 android

HTC is begonnen met de uitrol van Lollipop voor de HTC One M8, het huidige en vlaggenschip van HTC. Daarmee houdt de fabrikant zich aan zijn belofte om de HTC One M8 binnen negentig dagen na de release van Android Lollipop van de nieuwste Android-versie te voorzien. Het is aannemelijk dat de firmware langzaam wordt uitgerold, waardoor het mogelijk is dat deze nog niet direct voor jouw toestel beschikbaar is. Het kan daarom dan nog enkele uren tot dagen duren voordat ook jouw toestel de update ontvangt. HTC gebruikt Android Lollipop als basis voor zijn Sense 6.0-skin, die de Taiwanese fabrikant over Android plaatst. Op het eerste gezicht heeft de fabrikant nog niet heel veel veranderd aan de kale versie van Android. Zo is het multitaskvenster grotendeels hetzelfde gebleven, en dat werkt in Lollipop op de Nexus-toestellen zeer fijn.

6 smartphones waar we naar uitkijken in 2015

smartphones in 2015

2014 was een mooi jaar voor smartphoneliefhebbers met een groot aantal toestellen om enthousiast over te worden. Denk aan de veelzijdige Galaxy Note 4, de dubbelzijdige YotaPhone 2 en de goedkope, maar krachtige OnePlus One. In een recent artikel zetten we op een rijtje naar welke smartphones in 2015 wij het meest uitkijken. We hebben er bewust voor gekozen om het lijstje niet te nummeren, aangezien van veel smartphones nog niet precies bekend is wat we ervan kunnen verwachten. Dat maakt het lastig – en misschien wel oneerlijk – om de toestellen nu al onderling te vergelijken.

Lees verder: deze smartphones gaan het maken in 2015

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu