De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Helft Android-toestellen kwetsbaar voor lek bij installeren apk-bestanden

Redactie
24 maart 2015, 14:46
1 min leestijd
Helft Android-toestellen kwetsbaar voor lek bij installeren apk-bestanden

Door een lek in het Android-systeem, dat de helft van de Android-toestellen treft, is het mogelijk dat er onopgemerkt malware wordt geïnstalleerd tijdens de installatie van een apk-bestand.

Lees verder na de advertentie.

Het apk lek is ontdekt door  beveiligingsbedrijf Palo Alto Networks, dat het lek aan Google heeft gerapporteerd. Sinds Android 4.4 KitKat  is het lek gedicht, hoewel ook een gedeelte van de smartphones en tablets met Android 4.3 Jelly Bean kwetsbaar is. Apparaten met Android 4.2 Jelly Bean en lager zijn sowieso kwetsbaar voor het lek.

Wat betekent het apk lek voor jou?

android-vuln-230x408

Het lek maakt het mogelijk dat tijdens het installeren van apk-bestanden de installatie door malware kan worden gekaapt, waarbij kwaadwillenden toegang kunnen krijgen tot onderdelen van de smartphone zonder dat de gebruiker dit weet. Bij het installeren van apps moet de gebruiker normaliter toestemming geven voor verschillende rechten, zoals het opvragen van de locatie, inzien van het geheugen of analyseren van de contactenlijst. Door het apk lek kan malware alle rechten verkrijgen, zonder dat de gebruiker hier expliciet toestemming voor geeft.

Palo Alto Networks heeft het lek begin januari 2014 ontdekt, waarna het met Google heeft samengewerkt om het lek te dichten. Het beveiligingsbedrijf heeft  een app uitgebracht  waarmee je kunt controleren of jouw toestel kwetsbaar is voor het lek. Deze app kun je hier  downloaden.

 → Lees ook ons uitgebreide artikel over antivirus-apps voor Android, en of ze nut hebben

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu