Google heeft de handen ineengeslagen met beveiligingsbedrijven Eset, Lookout en Zimperium. De nieuwe samenwerking gaat de strijd aan met kwaadaardige apps in de Play Store, die bijvoorbeeld malware bevatten.
Lees verder na de advertentie.
App Defense Alliance: zo wordt de Play Store veiliger
Iedere dag komen er duizenden apps bij in de Play Store. De meeste applicaties hebben niks kwaads in de zin, maar er zitten weleens rotte appels tussen. Deze apps bevatten bijvoorbeeld malware, ransomware of adware, en proberen bijvoorbeeld persoonlijke gegevens te stelen. De App Defense Alliance moet voorkomen dat deze programma’s ĂĽberhaupt in de Play Store terechtkomen.
Deze nieuwe alliantie is opgericht door Google in samenwerking met Eset, Lookout en Zimperium. Deze gespecialiseerde IT-beveiligingsbedrijven hebben de afgelopen jaren al vaker kwaadaardige apps in de Play Store gevonden. Het is de bedoeling om kwaadaardige apps in een vroeg stadium op te sporen, voordat ze op de smartphones van nietsvermoedende consumenten staan.
De App Defense Alliance wordt onderdeel van Google Play Protect. Dit pakket met beveiligingsfuncties staat standaard op iedere Android-smartphone geĂŻnstalleerd. Google Play Protect voert verschillende scans uit op je smartphone. Wanneer je op het punt staat om een app te downloaden, wordt bijvoorbeeld gecontroleerd of deze app geen schadelijke codes bevat.
Google maakt niet bekend waarom het specifiek met bovenstaande partners samenwerkt. Wel schrijft de zoekgigant dat het trio de afgelopen jaren hun strepen heeft verdiend. Ook laat Google weten dat het onderling opsporingstechnieken en kennis over kwaadaardige apps gaat uitwisselen met de partners.
Lees ook: Zo download je het veiligst apps buiten de Play Store om
Android-telefoon beveiligen
Eerder dit jaar maakte Google bekend dat in 2018 0.04 procent van de apps in de Play Store mogelijk besmet was met kwaadaardige software. Dit komt neer op zo’n 30 miljoen programma’s. De kans dat je apps met virussen downloadt is dus klein. Toch is het belangrijk om alert te zijn. Lees in onze uitgebreide Android-beveiligingsgids alles wat je moet weten om jouw gegevens veilig te houden.
Meer tips om je Android-telefoon te beveiligen
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 39 (29-9)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 38 (22-9)
- Beveiligingsupdate september rolt uit, Pixel 4a geen updates meer (19-9)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 37 (15-9)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 36 (8-9)