App-downloads worden kleiner door optimalisatie via Google

Erwin Vogelaar
21 mei 2017, 19:02
2 min leestijd
App-downloads worden kleiner door optimalisatie via Google

Na kleinere updates, worden ook app-downloads kleiner. Dit komt door een optimalisatietechniek van Google, waar app-makers binnenkort gebruik van kunnen maken.

Lees verder na de advertentie.

App-downloads kleiner door optimalisatie van Google

Een nieuwe techniek van Google zorgt ervoor dat app-downloads een stuk kleiner worden. Dit komt door een optimalisatietechniek waarmee alleen bestanden worden aangeboden die voor jouw toestel nuttig zijn. Het downloaden van een app kost met deze techniek gemiddeld twintig procent minder data. Uiteraard nemen deze apps ook minder ruimte in op je toestel.

Zodra je nu een app downloadt in de Play Store, dan bevat die app meestal bestanden die jij nooit zult gebruiken. Denk aan bestanden die bedoeld zijn voor verschillende type processorarchitecturen. Met de nieuwe techniek gebeurt dit niet meer, want er worden alleen bestanden gedownload die jouw toestel gebruikt. Dit doet Google zelf al jaren, waardoor er allerlei verschillende versies van de Google-apps bestaan. Nieuw is dat deze techniek binnenkort ook aan andere app-makers wordt aangeboden.

app-downloads kleiner

Mochten app-makers interesse hebben, dan maakt Google het aangeleverde apk-bestand geschikt voor verschillende toestellen. Het is onduidelijk of app-makers hierdoor langer moeten wachten tot hun app en updates uitrollen naar gebruikers. Vorig jaar zorgde Google er al voor dat updates van apps een stuk kleiner werden. Door een nieuw algoritme zijn app-updates gemiddeld met vijftig procent verkleind.

Hoewel wij in de Benelux gewend zijn aan wifi op veel plekken en zelfs ongelimiteerde databundels, is dat elders niet het geval. Veel Android-gebruikers zijn afhankelijk van een beperkte databundel voor het downloaden van hun apps. Voor opkomende markten heeft Google zelfs een aparte versie van het besturingssysteem gemaakt: Android Go. Deze versie is gefocust om zo weinig mogelijk data te verbruiken. Door app-downloads kleiner te maken, krijgen die gebruikers ook meer vrijheid.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu