Vaste vorm voor app-icoontjes geeft Play Store opgeruimde look

Erwin Vogelaar
16 maart 2019, 17:10
2 min leestijd
Vaste vorm voor app-icoontjes geeft Play Store opgeruimde look

Google geeft de Play Store een kleine make-over. App-makers moeten zich aan nieuwe regels houden voor de vorm van hun app-icoontjes.

Lees verder na de advertentie.

App-icoontjes krijgen vaste vorm

Scroll je door apps in de Google Play Store, dan kom je al snel app-icoontjes in allerlei verschillende vormen tegen. Dat gaat veranderen. Google heeft namelijk nieuwe regels opgesteld om de digitale winkel op te ruimen.

Op dit moment gebruiken app-makers, inclusief Google, aparte vormen voor hun icoontjes met een transparante achtergrond. De een gebruikt een vierkant, de ander een ster en Google zelf heeft driehoeken. Volgens de nieuwe regels moeten alle app-icoontjes een ‘squircle’ zijn. Dat is geen Pokémon, maar een combinatie van een ‘square’ en een ‘circle’. Het komt neer op een vierkantje met ronde hoeken.

app-icoontjes

Volgens Google zijn deze nieuwe regels bedoeld om meer samenhang in de Play Store te krijgen en de winkel een meer opgeruimde look te geven. Ook is het voor gebruikers op deze manier makkelijker om zich te focussen op de artwork.

App-makers hoeven niet zelf de hoekjes van hun artwork af te knippen. Zolang ze hun icoon vierkant aanleveren, plaatst Google Play er automatisch een masker overheen waardoor de hoeken worden afgerond en schaduw wordt toegevoegd.

Badges

Een van de andere manieren waarop app-makers proberen op te vallen, is door een ‘badge’ te plaatsen. Dat betekent dat in de hoek van een icoon bijvoorbeeld ‘sale’ of ‘new’ staat. Google raadt dit af, maar verbiedt het nog niet. Door de nieuwe ronde hoeken ogen badges in ieder geval minder mooi.

Vanaf mei 2019 mogen icoontjes niet meer op de oude manier met verschillende vormen worden aangeleverd. Uploaden app-makers geen nieuw icoontje, dan wordt op termijn het oude icoon door Google verkleint en in een squircle gezet.

Inspireert je dit om zelf een schoonmaak te houden? Wij vertellen hoe je in je drie stappen je Play Store-bibliotheek opruimt.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu