Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Deze trackers in apps als Tinder, OkCupid en Spotify houden je gedrag in de gaten

Erwin Vogelaar
26 november 2017, 9:56
2 min leestijd
Deze trackers in apps als Tinder, OkCupid en Spotify houden je gedrag in de gaten

App-makers gebruiken trackers om gerichter advertenties te leveren. De hoeveelheid app-trackers is echter verbazend en ze weten meer dan je denkt.

Lees verder na de advertentie.

Flink aantal app-trackers in populaire Android-apps

Het is geen geheim dat populaire Android-apps trackers bevatten. Hiermee wordt je gedrag in de gaten gehouden om je gerichtere advertenties te geven. Een onderzoek toont nu aan om hoeveel trackers het gaat en wat deze trackers eigenlijk zien.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van het Yale Privacy Lab in samenwerking met de Franse non-profit Exodus Privacy. Ze hebben meer dan driehonderd populaire apps op Android onderzocht en daar zijn 44 verschillende trackers in gevonden. Populaire dating-apps Tinder en OkCupid hebben maar liefst zeven en zes trackers draaien. Spotify houdt met vier trackers je gedrag in de gaten en apps als Skype, Uber en Microsoft Outlook draaien er ook drie.

app-trackers

Waarom deze trackers?

Door meerdere trackers te combineren kan Tinder bijvoorbeeld heel slim advertenties op specifieke groepen mensen richten, maar er is meer mogelijk. Zo krijgt Tinder bijvoorbeeld flink wat geld van Gillette, omdat het bedrijf kan aantonen of mannen in een bepaalde leeftijdsgroep met of zonder net bijgehouden baard meer swipes naar rechts krijgen.

Welke trackers?

De meeste apps bevatten trackers die Google aanlevert, zoals DoubleClick. Deze tracker weerhoudt bedrijven ervan om informatie waarmee personen geïdentificeerd worden te delen. Maar bijvoorbeeld Crashlytics, ook van Google, verzamelt meer dan je zou verwachten. De tracker moet bijhouden of een app plots vastloopt of onverwacht afsluit, maar houdt bijvoorbeeld ook bij hoeveel actieve gebruikers er zijn en hoe vaak de app wordt geopend.

En hoe zit het met apps van andere partijen? De tracker AppsFlyer, gebruikt door Tinder, moet je bijvoorbeeld beschermen van malware, maar de tracker houdt ook bij welke apps je installeert. Of Salesforce, gebruikt door OkCupid, is zo slim dat het zelfs kan raden wanneer een gebruiker slaapt. De bedrijven achter deze trackers zeggen wel de data puur anoniem te bewaren.

Niet alleen op Android

Hoewel dit onderzoek specifiek apps op Android heeft onderzocht, is dit niet uniek voor Android. Deze apps draaien namelijk ook op iOS en waarschijnlijk worden daar dezelfde trackers gebruikt. Het is dus meer iets waar je als smartphonegebruiker bewust van moet zijn.

Hoe bescherm ik mijzelf tegen trackers?

Trackers zijn niet per definitie schadelijk. Ze zijn nodig voor app-makers en adverteerders om reclame aan te bieden. Zonder trackers krijg je de meest willekeurige advertenties voorgeschoteld. Wel is het goed om bewust te blijven dat apps die gratis zijn je vaak extra in de gaten houden, omdat de makers geld verdienen via advertenties en met jouw data. Dit geldt met name voor dating-apps, die door je gebruik veel over je leren.

Maak jij je toch zorgen om je privacy? Dan kom je via adblockers een eind om trackers te blokkeren op je Android-toestel. Dit zijn vijf goede adblockers voor Android.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu