De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Boete voor appen op de fiets wordt 95 euro’

Rens Blom
31 januari 2019, 9:19
2 min leestijd
‘Boete voor appen op de fiets wordt 95 euro’

Appen op de fiets is vanaf 1 juli verboden. Je smartphone onderweg gebruiken levert straks een boete op van 95 euro. Dat schrijft het AD op basis van overheidsbronnen. 

Lees verder na de advertentie.

Appen op de fiets levert boete op

Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen maakte in september bekend dat er per 1 juli 2019 een smartphoneverbod op de fiets geldt. Doel van het verbod is het telefoongebruik onderweg terugdringen in de hoop dat het aantal verkeersgewonden afneemt. De minister wilde destijds niet vertellen hoe hoog de boete wordt voor appen op de fiets. Volgens het AD wordt dit onderwerp morgen besproken in de wekelijkse ministerraad. De krant schrijft op basis van Haagse bronnen dat de verkeersboete 95 euro wordt.

Lees ook: dit moet je weten over het smartphoneverbod op de fiets

Bij het bepalen van de hoogte van de boete is naar verluidt rekening gehouden met andere boetes voor fietsers. Als je op de fiets door rood rijdt of rechts inhaalt, kost dat ook 95 euro. Aan rijden onder invloed hangt een boete van 100 euro, terwijl het negeren van een stopteken van de politie 150 euro kost. Al deze boetes zijn exclusief administratiekosten van 9 euro. Het ligt voor de hand dat dit bedrag ook gaat gelden voor het smartphoneverbod op de fiets.

Smartphoneverbod onderweg

Het aanstaande smartphoneverbod op de fiets gaat ongetwijfeld een grote impact hebben. Uit een recent onderzoek van Deloitte blijkt dat 49 procent van de Nederlanders regelmatig zijn telefoon gebruikt tijdens het fietsen. Onder jongeren (18 tot 24 jaar) is dit zelfs 75 procent. Een boete zal afschrikken, al vragen critici zich af of er wel genoeg politieagenten zijn om zoveel bekeuringen uit te delen.

Er zijn ook twijfels over het effect van zo’n smartphoneverbod. Wie zijn toestel tijdens het autorijden gebruikt, kan rekenen op een boete van 230 euro. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid onder 4000 autobestuurders blijkt echter dat 62 procent zijn telefoon wel eens tijdens het rijden gebruikt.

Overigens zet niet alleen de overheid zich in om het smartphonegebruik onderweg terug te dringen. Verkeersorganisaties als Veilig Verkeer Nederland, verzekeraars en smartphonefabrikanten maken zich ook sterk voor afleidingsvrij rijden. Zo installeert Samsung de In-Traffic Reply-app op zijn toestellen, een app die ook werkt op telefoons van andere merken. Ben je onderweg en krijg je een berichtje, dan stuurt In Traffic Reply automatisch terug dat je even niet bereikbaar bent.

Check ook: ga veilig de weg op met deze 3 apps

Lees meer over Android in het verkeer

Bron: AD
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu