De Huawei Mate 30 heeft geen Google-apps: dit is Huawei’s oplossing

Michel van 't Klaphek
20 september 2019, 9:11
2 min leestijd
De Huawei Mate 30 heeft geen Google-apps: dit is Huawei’s oplossing

De Huawei Mate 30 wordt zonder Google-apps en Play Store geleverd. Hierdoor kun je geen populaire apps als Chrome en YouTube gebruiken. Huawei installeert daarom een eigen app-winkel op de nieuwe vlaggenschepen.

Lees verder na de advertentie.

AppGallery: Huawei’s alternatief voor de Play Store

Gisteren werden de Huawei Mate 30 en Mate 30 Pro aangekondigd tijdens een evenement in München. Beide smartphones hebben indrukwekkende specificaties, maar daar was in de aanloop weinig aandacht voor. Het ging vooraf vooral over software. Zouden de nieuwe vlaggenschepen wel of niet met Google-apps geleverd worden?

Het hoge woord is er inmiddels uit. De Mate 30 (Pro) draait op een open source-versie van Android, waardoor populaire apps als Chrome, Gmail, Google Maps en YouTube ontbreken. Bovendien kun je deze niet zomaar opzoeken en downloaden via de Play Store, want de vertrouwde app-winkel is eveneens niet aanwezig.

Toch kiest Huawei ervoor om (in ieder geval) de Mate 30 Pro later dit jaar wel in Nederland uit te brengen. De grote vraag is dus: hoe ga je apps vinden, downloaden en installeren? Huawei heeft hier een oplossing voor. De Mate 30-telefoons worden namelijk standaard met AppGallery geleverd, haar eigen Google Play Store-alternatief.

Lees ook: Huawei Mate 30 Pro officieel, verschijnt later dit jaar in Nederland

Huawei heeft een plan

Op deze manier kun je straks meer dan 45,000 apps downloaden en installeren. Het werkt precies hetzelfde als de Play Store, aldus Huawei. AppGallery schijnt inmiddels meer dan 390 miljoen actieve gebruikers te hebben, al zijn die vooral afkomstig uit China, de thuismarkt.

AppGallery Huawei Mate 30

Alhoewel dit indrukwekkende cijfers zijn, staat AppGallery niet gelijk aan de Play Store. Zo staat er geen degelijke navigatie-app in Huawei’s app-winkel en ook is het lastig om een goede vertaler te vinden. Bovendien kun je niet gebruikmaken van de Google Assistent. Daarentegen staan er wel meer dan genoeg andere standaard-apps in AppGallery, zoals browsers, en berichten- en telefoon-apps.

Huawei trekt de komende jaren veel geld uit om ontwikkelaars te overtuigen apps voor hun platform te maken. Ook brengt het bedrijf toolkits uit. Zo is het redelijk makkelijk om programma’s te ontwikkelen. Daarnaast kunnen ontwikkelaars al bestaande programma’s straks redelijk makkelijk overzetten naar AppGallery.

Ben jij van plan om een Huawei Mate 30 Pro in huis te halen? En waarom wel, of niet? Laat van je horen in de reacties!

Lees het laatste nieuws over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Mate 30
Huawei Mate 30

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu