Google lanceert kleurentool om apps toegankelijker te maken

Erwin Vogelaar
6 april 2017, 20:39
2 min leestijd
Google lanceert kleurentool om apps toegankelijker te maken

Google lanceert een nieuwe tool die ontwikkelaars helpt de juiste kleuren in hun apps te gebruiken. App-kleuren zijn niet alleen belangrijk voor de esthetiek, maar ook voor toegankelijkheid.

Lees verder na de advertentie.

Regels voor app-kleuren

Google heeft diverse regels opgesteld voor het ontwerpen van apps voor Android. Naarmate meer apps gebruikmaken van Material Design, wordt het voor gebruikers gemakkelijker om ze te bedienen, omdat knoppen en opties op min of meer dezelfde plek zijn te vinden. Ontwikkelaars worden uiteraard niet verplicht om de richtlijnen op te volgen, want er is alle vrijheid om wat anders te doen. Toch maakt het bedrijf het zo makkelijk mogelijk om dit wel te doen. Onderdeel van de richtlijnen is het gebruik van kleur. Blijkbaar gaat dit nog vaak fout, getuige de lancering van een nieuwe tool die app-makers een handje helpt.

appkleuren

De kleurentool is belangrijk, omdat het voornamelijk gemaakt is om de toegankelijkheid van apps te verhogen. Voor mensen die op een of andere manier een visuele beperking hebben, kan het lastig zijn om bepaalde kleuren te onderscheiden. Voornamelijk tekst kan voor sommigen onleesbaar worden als het in combinatie met bepaalde kleuren geplaatst wordt. Voor Google is het van belang om apps zo toegankelijk mogelijk te houden. Lees bijvoorbeeld ook hoe Android toegankelijk gemaakt wordt voor blinden en slechtzienden.

Met de nieuwe kleurentool kunnen ontwikkelaars kleuren uitzoeken en uitproberen op een testinterface. Deze interface is aan te passen, via html, css of JavaScript, zodat het daadwerkelijk kan lijken op de app die gemaakt gaat worden. Kleurencombinaties zijn ook makkelijk te delen met anderen, door een link te kopiëren.

De stap van Google is weer een belangrijke om Android zo toegankelijk mogelijk te houden. App-makers houden namelijk niet altijd rekening met beperkingen tijdens het ontwerpen van hun apps. Herinneringen als zijn daarom nodig, zodat Android voor iedereen bruikbaar blijft.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu