De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Opinie: laat die Apple-apps maar op iOS

Erwin Vogelaar
8 februari 2016, 12:33
3 min leestijd
Opinie: laat die Apple-apps maar op iOS

Volgens Apple-ceo Tim Cook is Apple Music nog maar de eerste van meerdere apps die het bedrijf naar Android gaat brengen. Daar zitten wij echter niet zo op te wachten.

Lees verder na de advertentie.

Apple-apps op Android

Dat Apple Music een eigen app kreeg voor Android was een verrassing. Niet alleen was dit de eerste keer dat Apple een uitgebreide app voor het Android-platform maakte, maar voor het eerst gingen ook de deuren van de iTunes-muziekbibliotheek open voor Android-gebruikers. Apple Music is waarschijnlijk niet de enige Apple-app die naar Android komt, zo liet  Tim Cook vorige week doorschemeren.

Welke apps precies voor Android uitgebracht worden is nog niet bekend,  maar de kans is groot dat het voornamelijk Apple-diensten zullen zijn. Voor een muziekservice als Apple Music is het van belang dat deze op veel verschillende platforms werkt, zodat zoveel mogelijk mensen ervan gebruik kunnen maken en niet worden belemmerd als ze ooit overstappen naar een ander type toestel. Voor diensten als iCloud is het eveneens  van belang dat Apple meer consumenten  aan zich weet te binden.

Hoe meer gebruikers  naar het ecosysteem van het bedrijf gelokt  worden, des te groter de kans dat hun volgende toestel een iPhone wordt.  De enige andere Android-app van Apple is daarom nu ook Move to iOS, waarmee je foto`s, berichten, contacten en meer kunt overzetten van Android naar iOS.

apple-apps op android

Meer concurrentie valt bijna altijd positief uit  voor de consument. Apps van Apple op het platform van Google zorgt voor spanning. De bedrijven houden elkaar scherp en zullen sneller verbeteringen doorvoeren waar gebruikers  weer voordeel aan hebben.

Kijken we puur naar de losse apps van Apple op iOS en hoe die iets kunnen toevoegen aan Android, dan hoeft het voor ons echt niet. De standaard-apps van Apple zijn vaak niet eens de beste optie op iOS, laat staan dat ze een kans maken tegenover de vele  opties die je op Android hebt. Of om het eerlijk te houden: de opties die Google standaard biedt.

Apple-apps

Waarom zou je bijvoorbeeld iWork willen gebruiken in plaats van Google Docs? Voor designers biedt iWorks wellicht een tikkeltje meer mogelijkheden om documenten mooi op te maken, maar op het gebied van documenten delen en realtime samenwerken is Docs veel sterker. Waarom zou je Apple Maps gebruiken boven Google Maps? Hoewel Apple Maps sinds de dramatische start van de app wel sterk verbeterd is, staat Apple Maps er nog steeds om bekend niet erg accuraat te zijn en plekken niet te kunnen vinden.

En welke voordelen  biedt Siri boven Google Now? Uiteraard wil  Apple graag weten welke acties wij ondernemen op onze smartphones en waarnaar we willen zoeken, maar Google Now is als digitale assistent gewoonweg uitgebreider en slimmer. Bovendien  is Google Now zo verweven met Android, dat het voor Siri moeilijk zal zijn om dezelfde functies  te bieden.

Apple apps op Android

En dan hebben we het nog niet eens over de Mail-app en Podcasts-app, waar bitter weinig functionaliteit wordt geboden. Op dit moment heeft Android helemaal geen standaard podcast-app, maar we hebben liever niets dan Podcasts van Apple. Apples Mail-app met Gmail of Inbox vergelijken voelt niet eens eerlijk.

Welke apps wel?

Natuurlijk maakt Apple ook apps waar we wat aan kunnen hebben. iBooks zou bijvoorbeeld goed kunnen werken. Niet zozeer omdat het qua functionaliteit veel toevoegt, maar omdat  gebruikers zo meer keuze krijgen  voor e-books op hun toestel. Hierdoor kun je in principe alle boeken van bijvoorbeeld Google Play Books, Kindle en iBooks op één toestel krijgen en zo de beste prijs vinden. Voor studenten en docenten is  iTunes U, waarmee colleges gevolgd kunnen worden, een interessante app.

Bovenal zouden we graag Garageband op Android willen hebben. Android heeft veel  alternatieven om Garageband te vervangen, maar toch blijft deze app onverslaanbaar als het gaat om het produceren van muziek. Juist daarom kunnen we ons moeilijk voorstellen dat Garageband naar Android komt, maar je weet maar nooit.  Voor de rest? Gewoon lekker op iOS blijven.

Zit jij te wachten op Apple-apps op Android. Laat weten in de comments waarom (niet).

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu