De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Niet Samsung, maar Apple verkoopt wereldwijd het meeste smartphones

Thomas Haenen
1 februari 2017, 13:37
2 min leestijd
Niet Samsung, maar Apple verkoopt wereldwijd het meeste smartphones

Samsung was in het afgelopen kwartaal niet meer de populairste verkoper van smartphones. Voor het eerst in jaren werd het bedrijf gepasseerd door Apple.

Lees verder na de advertentie.

Apple verslaat Samsung

In het vierde kwartaal van 2016 verkocht Samsung 77,5 miljoen smartphones, terwijl Apple er in die periode 78,3 miljoen wist te verkopen. Daarmee heeft Apple een nipte winst op Samsung weten te behalen, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Strategy Analytics..

Samsung domineert al jaren de mobiele markt en hoeft nog maar zelden Apple voor zich te laten. Over het hele jaar gezien domineert Samsung bovendien nog steeds. In 2016 werden er 1,49 miljard smartphones verkocht volgens het onderzoeksbureau, waarvan 20,8 procent uit de fabrieken van Samsung kwam. Apple behaalde een marktaandeel van 14,5 procent. De fabrikanten worden op de voet gevolgd door Huawei (9,3 procent marktaandeel), Oppo (5,7 procent) en Vivo (4,8 procent).

Apple verslaat Samsung

Zo won Apple

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de nieuwe nummer één. Zo verkocht Apple in het laatste kwartaal van vorig jaar zo’n vier miljoen smartphones meer dan in dezelfde periode in 2015. Het was, mede dankzij de iPhone 7, het meest succesvolle kwartaal voor de iPhone ooit.

Tegelijkertijd wist Samsung in het vorige kwartaal juist vier miljoen smartphones minder te verkopen. Dat komt dan weer door de geschrapte Galaxy Note 7. De fabrikant had hoge verwachtingen voor het nieuwe vlaggenschip, maar zag zich genoodzaakt de productie stop te zetten na tientallen meldingen over ontploffende toestellen. Daardoor was de Galaxy S7 het enige actuele topmodel van de fabrikant, een smartphone die op dat moment al ruim een half jaar oud was.

Aan de andere kant brengt Samsung jaarlijks een veelvoud aan nieuwe toestellen uit per jaar, terwijl het aantal nieuwe toestellen van Apple op één hand te tellen is. Samsung heeft bijvoorbeeld een breed assortiment aan goedkope smartphones, terwijl Apple puur inzet op duurdere toestellen. Apple verslaat Samsung zelden, maar dat het lukt is des te opzienbarender: het bedrijf weet met relatief dure toestellen toch een toppositie te behouden.

De verwachting is dat Samsung de komende kwartalen de kroon weer terugpakt. Het bedrijf introduceert binnenkort de Samsung Galaxy S8, een nieuw vlaggenschip binnen een reeks die doorgaans zeer goed verkoopt. Dat terwijl Apple waarschijnlijk pas in september de iPhone 8 introduceert.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu