De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Opinie: Google loopt helemaal niet achter met ARCore

Erwin Vogelaar
8 september 2017, 19:05
4 min leestijd
Opinie: Google loopt helemaal niet achter met ARCore

Met ARCore lijkt Google achter te lopen op Apples ARKit, maar hoe groot is de afstand tussen de twee nou echt? Het is ARCore versus ARKit. 

Lees verder na de advertentie.

ARCore versus ARKit: Google loopt niet achter

De afgelopen maanden vliegen indrukwekkende ARKit-beelden ons om de oren. In de korte tijd dat dit framework voor augmented reality van Apple beschikbaar is gemaakt, hebben creatievelingen waanzinnige dingen laten zien. Afgelopen juni schreven we dat Apple hiermee Google voorbij is gestreefd. Inmiddels is er echter het een en ander veranderd.

Toen ARKit werd geïntroduceerd, zat Google nog te klooien met Tango. Tango was Googles platform voor augmented reality, maar werkte op heel weinig smartphones. Aangezien Tango nauwelijks werd gebruikt, was het platform voor ontwikkelaars ook niet interessant om voor te ontwikkelen. Hierdoor leefde Tango niet zoals ARKit nu.

arcore versus arkit

In het artikel stelden we dat Google een probleem heeft, want augmented reality is waarschijnlijk het grote platform van de toekomst. Deze technologie is echter teveel van hardware afhankelijk en bij Android is er nou eenmaal een wildgroei aan toestellen, terwijl de hardware bij iOS een stuk uniformer is. Maar nu is er ARCore.

Wat is ARCore?

ARCore is de vervanger van Tango en duidelijk Googles antwoord op wat Apple nu doet. ARCore is minder krachtig dan Tango, maar wel meer toegankelijk. Er zijn geen eisen meer voor diepteherkennende camerahardware. Hierdoor kunnen niet alleen meer mensen ARCore gebruiken maar is het ook voor meer ontwikkelaars mogelijk om er mee aan de slag te gaan.

ARCore is gebouwd op drie basiscomponenten. Allereerst worden de bewegingen van je smartphone bijgehouden. Hiermee wordt de relatieve locatie van het apparaat bepaald en kun je een virtueel object ergens vastzetten en er omheen lopen. Daarnaast herkent ARCore de omgeving, zodat onder andere vlakke oppervlaktes op een juiste manier worden gebruikt. Ook herkent ARCore licht, zodat de lichtval en schaduw van de virtuele objecten lijken op de omgeving.

Ontwikkelaars kunnen relatief makkelijk iets maken voor ARCore. Coders kunnen aan de slag met Java, Unity en Unreal, terwijl beginnelingen met de Googles Tilt Brush vr-app of Google Blocks bouwen. Grotendeels is deze technologie en toegankelijkheid vergelijkbaar met ARKit. Toch liggen de dingen die al met ARKit zijn gemaakt mijlenver voor op ARCore.

Loopt ARCore echt achter?

Op Medium legt ontwikkelaar Matt Miesnieks heel precies uit wat de technische verschillen tussen ARKit en ARCore nou echt zijn. Dit verhaal wordt echter al snel bijzonder technisch, maar Miesnieks concludeert dat het verschil tussen de twee technologieën verwaarloosbaar is. ARCore heeft zelfs voordelen boven ARKit, zoals hoe de technologie van Google een groter gebied in de gaten houdt. “[ARCore heeft] net genoeg extra functies dan ARKit, zodat Apple niet makkelijk kan claimen dat ze beter zijn op papier”, stelt de ontwikkelaar.

Daarnaast loopt Google voor op ARKit door het werk dat met Tango en Daydream is gedaan. ARKit heeft echter ook voordelen, zoals betere tracking. “Beide voordelen zijn voornamelijk zichtbaar voor engineers die weten waar we naar moeten zoeken’, stelt Miesnieks.

Toestellen

Het belangrijkste punt waarop ARCore achterloopt is de beschikbaarheid. ARCore is op dit moment bruikbaar op de Google Pixel-smartphones en op de Samsung Galaxy S8. De sensoren van deze toestellen kent Google al goed door het werk voor Daydream, Googles platform voor VR. Later volgen meer toestellen.

Dit is echter niets vergeleken met iOS. Een enorm aantal iOS-gebruikers krijgt later dit jaar een update naar iOS 11 met ondersteuning voor ARKit. Voor ontwikkelaars is dit daarom aantrekkelijker. Bij iOS zijn op de korte termijn meer gebruikers en is er dus ook meer geld te verdienen.

Maar er is hoop. Google zelf zegt dat ARCore in de winter uitkomt en dan op honderd miljoen bestaande en komende toestellen werkt.  Creatievelingen werken ondertussen al aan manieren om ARCore op allerlei niet officiële toestellen beschikbaar te maken.

Dit wordt er nu al gedaan

De voorsprong die ARKit nu lijkt te hebben valt dus best mee. Hoewel er echt indrukwekkende dingen getoond worden, is er nog weinig concreets uitgekomen. Daarnaast kunnen ontwikkelaars voor ARCore voortbouwen op de dingen die nu al gemaakt zijn bij ARKit. Hier zijn in ieder geval alvast wat toffe voorbeelden van wat er nu met ARCore wordt gedaan:

https://twitter.com/builtwithARCore/status/902929512559759361
https://twitter.com/builtwithARCore/status/903212182560804864
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu