De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

‘Apps draaien sneller en zuiniger in volgende versie Android’

Redactie
3 februari 2014, 17:18
2 min leestijd
‘Apps draaien sneller en zuiniger in volgende versie Android’
art

De volgende Android-versie maakt mogelijk gebruik van ART in plaats van Dalvik, beide een technologie om apps te draaien. Dalvik is een soort mini-besturingssysteem dat Java-applicaties draait, maar deze draaien niet ‘native’ – dus direct binnen Android – waardoor apps normaal gesproken minder snel zijn en meer energie verbruiken. ART, dat staat voor Android Runtime wil dit probleem oplossen door op het moment dat de app wordt geïnstalleerd, een speciale native-code aan te maken. En een recente toevoeging aan de Android-code duidt erop dat de volgende versie van Android standaard met ART wordt geleverd.

De code is door Google-medewerker Brian Carlstrom online gezet binnen de broncode van Android. In de notities van de code wordt aangegeven dat ART de nieuwe compiler moet worden voor Android, in plaats van Dalvik – dat sinds het eerste uur van Googles mobiele besturingssysteem wordt gebruikt.

Lees verder na de advertentie.

ART: een korte uitleg

ART wordt sinds Android 4.4 als een experimentele feature met Android 4.4 meegeleverd. Native apps zijn apps die direct communiceren met Android, zonder tussenkomst van een extra laag software. In de huidige Android-versies wordt Dalvik gebruikt, dat eigenlijk Android-apps binnen een Java-omgeving draait om ze met allerlei soorten hardware – want Android-apparaten verschillen nogal van elkaar – compatibel zijn.

Android 4.4 KitKat

ART zorgt ervoor dat apps bij de installatie als een native app worden geïnstalleerd, en de native code kan per toestel verschillen. Zo hoeven ontwikkelaars nog steeds maar één algemene code voor hun apps te bouwen, en wordt per Android-toestel de native code geheel automatisch ontwikkeld en geïnstalleerd. Dit zorgt voor langere installatietijden, maar ook voor energiebesparing en een snellere werking van de app.

Zo zou onder andere het opstarten van en scrollen binnen apps sneller moeten werken. Omdat apps ook efficiënter kunnen werken, wordt volgens Google ook de accuduur verbeterd. Logisch: er hoeft geen Java-omgeving te worden opgestart elke keer als een app wordt geactiveerd. Hoewel op dit moment de meningen over ART verschillen (sommigen melden dat ze geen merkbare voordelen waarnemen), is Google overtuigd van de voordelen.

Google heeft vooralsnog geen specifieke details over de implementatie van ART in Android bekendgemaakt.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu