ASUS overweegt Android voor netbooks

Redactie
20 februari 2009, 12:06
2 min leestijd
ASUS overweegt Android voor netbooks
asus eee pc white

Google zou wel eens een nieuwe concurrent voor Microsoft kunnen worden. Wat online diensten betreft zijn ze dat natuurlijk al, maar steeds meer fabrikanten schijnen ook van plan om Android op netbooks te gaan leveren, als alternatief voor Windows XP en Vista. ASUS heeft engineers aan het werk gezet om een Android-gebaseerde netboek te ontwikkelen, zo meldt Bloomberg. De informatie komt van Samson Hu, hoofd van de Eee PC-afdeling van ASUS. Voor het eind van het jaar moeten de Android-netbooks al klaar zijn.

Of het daadwerkelijk leidt tot een netbook die je in de winkel kunt kopen, valt nog te bezien. ASUS heeft nog geen definitieve beslissing genomen. Bij netbooks heeft Microsoft nu 90 procent van de markt in handen. Volgens analist Calvin Huang heeft Android wat voordelen ten opzichte van Microsoft: er zitten geen licentiekosten aan vast en je kunt een goedkopere, energiezuiniger processor gebruiken.

Lees verder na de advertentie.

Ook Gartner-analist Ray Valdes ziet de netbooks met Android wel verschijnen: “Android could be a piece of a larger competitive battle between Google and Microsoft.” De analist verwacht binnen 12 tot 18 maanden de eerste netbooks met Android. Google wil echter niet toegeven of er plannen zijn om Android ook voor laptops te promoten. Volgens woordvoerster Carolyn Penner van Google is Android een open platform en mogen bedrijven zelf bepalen hoe ze het gebruiken: “Anyone can take the Android platform and add code or download it to create a mobile device without restrictions.”

Voor Google ligt de prioriteit eigenlijk niet bij notebooks: “Their first priority is to build a community of Android- powered mobile phones. This is the market that Google wants to use, have access to”, aldus analist Avi Greengart van Current Analysis Inc. Ross Rubin, een andere analist die Bloomberg sprak, verwacht niet dat Android binnenkort op netbooks te zien is. De buzz rond de G1 zal niet overspringen naar computers, denkt hij.

HP en Dell wilden geen commentaar geven of er netbooks met Android-besturingssysteem in ontwikkeling zijn, net als Acer. Tot nu toe wordt maar 15 procent van de netbooks verkocht met Linux-besturingssysteem.

Via: Bloomberg en Bloomberg

Categorie: Overige devices
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's