De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Dit moet je weten over Aurous, de Popcorn Time voor muziek

Gijs Ettes
14 oktober 2015, 12:24
2 min leestijd
Dit moet je weten over Aurous, de Popcorn Time voor muziek

Om de nieuwe applicatie Aurous is de afgelopen dagen veel te doen. Met deze ‘Popcorn Time voor muziek’ kun je gratis luisteren naar je favoriete albums en artiesten, maar dat is alles behalve legaal.

Lees verder na de advertentie.

Waarom Aurous niet legaal is

Het duurde niet lang voordat Aurous een rechtszaak aan de broek kreeg. Volgens de Recording Industry Association of America (RIAA) maakt de applicatie inbreuk op de auteursrechten van grote (muziek)bedrijven als Sony, Universal Music Group en Warner Brothers, ondanks dat er volgens bedenker Andrew Sampson geen content openbaar wordt gemaakt en er geen geld wordt verdiend met de app.

Omdat Aurous echter gebruikmaakt van het BitTorrent-netwerk download je uit een illegale bron en upload je tegelijkertijd auteursrechtelijk beschermd materiaal, wat beide niet mag. Er worden immers geen royalty’s afgestaan aan artiesten en zij hebben geen toestemming gegeven voor de verspreiding van hun werk via BitTorrent. Dit  is de belangrijkste reden dat Aurous vorige maand al snel van crowdfundingwebsite KickStarter verdween.

Zo werkt Aurous

De interface van Aurous heeft wat weg van een uitgeklede versie van Spotify. Links in beeld vind je een zoekfunctie (Discover) en de mogelijkheid om nieuwe afspeellijsten aan te maken en je huidige collectie te bekijken. Het is ook mogelijk om gehele afspeellijsten te importeren. Onder in beeld vind je de welbekende afspeelknoppen en de opties  om vooruit te spoelen en het volume aan te passen. Ook is er een optie linksboven  om je profiel en instellingen aan te passen en eventuele lokale mappen met muziek toe te voegen.

aurous

De huidige versie van Aurous is nog vrij beperkt  en laat je bijvoorbeeld niet meerdere nummers in één keer toevoegen aan een playlist. Ook is lastig dat je niet kunt filteren op bijvoorbeeld artiest of album. Hoewel individuele nummers te downloaden  zijn, is het onduidelijk waar de bestanden op je computer terechtkomen. Ook  het vergroten en verkleinen van het afspeelvenster verloopt  niet vlekkeloos en het is niet mogelijk om muziek te streamen naar een wifi-speaker van bijvoorbeeld Sonos.

Wat gebruiksgemak betreft, komt Aurous dan ook nog niet in de buurt van populaire muziekdiensten als Spotify, al is eerstgenoemde wel vrij van advertenties. Naar verwachting worden er de komende tijd meer functies en mogelijkheden uitgerold, mits  de RIAA daar geen stokje voor steekt.

Zo kun je Aurous downloaden

Via de officiële website van Aurous kun je de applicatie downloaden. Het betreft nog wel de alfaversie, dus de functionaliteit is beperkt en ook bugs kunnen nog aanwezig zijn. Een app voor Android en iOS is vooralsnog niet beschikbaar, maar Aurous is er wel voor Windows, Mac en Linux. Het installatiebestand is circa 130MB groot en de gehele installatie neemt enkele minuten in beslag.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu