De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Overheid praat met Samsung over toepassingen van smartphone ‘automodus’

Lars Paymans
5 januari 2017, 13:37
2 min leestijd
Exclusief
Overheid praat met Samsung over toepassingen van smartphone ‘automodus’

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is druk bezig om strengere regels voor smartphones in de auto vorm te geven. Een gesprek met Samsung over de toepassingen hiervan is al gevoerd.

Lees verder na de advertentie.

Overheid praat over automodus Samsung

In een gesprek met Android Planet laat het ministerie weten dat Samsung en andere telecom- en IT-bedrijven meedenken over deze strengere regels. Het doel is duidelijk: afleiding door sociale media in de auto terugdringen of zelfs helemaal voorkomen.

automodus samsung

“We zijn in gesprek met telecom- en IT-bedrijven over de toepassing van dergelijke technische mogelijkheden,” zegt een woordvoerder van het ministerie. Verschillende marktpartijen zouden inmiddels al bezig zijn met het ontwikkelen van toepassingen. Dat is nodig, omdat deze initiatieven juist vanuit de bedrijven zelf moeten komen.

De grote vraag is namelijk nog steeds hoe zo’n automodus voor een smartphone precies moet gaan werken. In theorie zou je deze modus automatisch kunnen activeren als er een bepaalde snelheid wordt behaald, of als iemand zijn of haar navigatie aanzet. ““Net als bij de vliegtuigmodus moet zo’n functie wel aan- en uitgezet kunnen worden,” geeft de woordvoerder aan. “Automatisch blokkeren gaat niet, omdat een bijrijder in deze situatie wel zijn telefoon mag gebruiken.”

Strengere regels voor telefoons in de auto

Eind vorig jaar maakte het ministerie bekend dat er strengere regels nodig zijn voor smartphones in de auto. Telecom- en IT-bedrijven hebben hier ook een verantwoordelijkheid in. “Bedrijven kunnen helpen door te zorgen dat systemen die de telefoon aan de auto koppelen niet afleiden”, aldus het ministerie.

De mogelijkheden van een telefoon bewust beperken is een van de oplossingen: zodra je een ‘automodus’ activeert, kun je bijvoorbeeld alleen handsfree bellen, navigatie aanzetten en muziek afspelen. Door dit handjevol functies is er ook meer ruimte op je scherm, zodat er grotere knoppen gemaakt kunnen worden die je in de auto gemakkelijk bedient. “Automatisch blokkeren gaat niet, omdat een bijrijder in deze situatie wel zijn telefoon mag gebruiken.”

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu