De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Googles Awareness API: zo leren apps jou en je omgeving beter kennen

Lars Paymans
28 juni 2016, 10:40
2 min leestijd
Googles Awareness API: zo leren apps jou en je omgeving beter kennen

Google heeft haar Awareness API vanaf vandaag opengesteld voor ontwikkelaars. Hierdoor kunnen apps veel beter te weten komen hoe jij je gedraagt. Dit moet je weten over deze nieuwe techniek.

Lees verder na de advertentie.

Zo werkt de Awareness API

Zoals de naam eigenlijk al zegt, kunnen app-ontwikkelaars zich meer dan ooit bewust worden van de manier waarop en waarom een app gebruikt wordt. De API houdt onder meer rekening met je locatie, het weer, het tempo waarin jij loopt (of rent) en of er bluetooth-apparaten in de buurt zijn.

Awareness API

Met deze info kan de app heel nauwkeurig bepalen wat jij met de app van plan bent, en op basis daarvan suggesties doen. De bedoeling is dat de Awareness API functies voorstelt, nog voordat jij je bedenkt dat je ze nodig hebt.

Volgens Google kan de Awareness API op twee verschillende manieren toegepast worden in apps. De eerste is Google Fence API, die een bepaalde functie activeert als specifiek gedrag wordt gedetecteerd. Dit kan bijvoorbeeld het voorstellen van rustige muziek zijn als de gebruiker oordopjes in heeft en in een langzaam tempo over straat loopt. Anderzijds is de Snapshot API bedoeld om snel de context van een bepaalde situatie op te vragen. Zo kan een app in een mum van tijd jouw locatie en de huidige weersituatie opvragen, en daar de functies op afstemmen.

Hoe zit het met privacy?

Dit klinkt enerzijds als een hele toffe functie om de manier waarop je smartphones gebruikt flink te versnellen, al zijn er ook genoeg mensen die zich zorgen maken over de inbreuk op de privacy van gebruikers. Bovendien kunnen apps hierdoor opdringerig overkomen, als ze te vaak de verkeerde keuze maken en functies voorstellen waar jij helemaal niet op zit te wachten.

Nu de API beschikbaar is, is het even afwachten hoe app-ontwikkelaars de techniek zullen toepassen in hun apps. Met de ingebouwde privacypermissies lijkt het mogelijk om de vrijheid die de Awareness API heeft goed in te perken, voor mensen die hun privacy erg belangrijk vinden. Je geeft immers heel wat informatie weg, terwijl het nog de vraag is wat je er precies voor terugkrijgt.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu