De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Nieuwe malware in Google Play richt zich op (Nederlandse) banken

Thomas Haenen
13 april 2017, 13:40
2 min leestijd
Nieuwe malware in Google Play richt zich op (Nederlandse) banken

In de Play Store is een nieuwe kwaadaardige app opgedoken die zich richten op het overnemen van bank-apps. De app is vermomd als onschuldige video-applicatie.

Lees verder na de advertentie.

Bank-apps malware

Doorgaans worden gevaarlijke apps door Google automatisch onderschept. Het bedrijf zegt continu alle apps in de Play Store te scannen op gevaarlijke code. Deze controles zijn blijkbaar niet grondig genoeg, want Securify ontdekte een nieuw stukje malware die al enkele dagen in de Play Store te vinden is.

Het zou gaan om Funny Videos 2017. De app is op 8 april voor het laatst bijgewerkt; vermoedelijk werd toen ook de malware toegevoegd. De app zou 1000 tot 5000 keer gedownload zijn en heeft daarmee al een relatief groot aantal gebruikers getroffen. Ter vergelijking: de Chrysaor-malware die onlangs werd ontdekt had in enkele maanden slechts 30 gebruikers getroffen, en is verwijderd door Google.

Bank-apps malware

Overigens is onduidelijk hoeveel gebruikers precies getroffen zijn door de malware. Het kan zijn dat nog niet alle gebruikers van de app de nieuwste update met de kwaadaardige software geïnstalleerd hebben. De malware lijkt zich specifiek te richten op bank-apps. Daarbij wordt geprobeerd je inloginformatie en andere gegevens buit te maken. Kwaadwillenden kunnen in theorie zichzelf toegang verschaffen tot jouw bankrekening en die plunderen.

De ontwikkelaars van de app zouden zich richten op een groot aantal bank-apps wereldwijd, waaronder de apps van enkele Nederlandse banken. Onder andere ABN Amro, ASN, Regiobank, Rabobank, ING Bank en Binck zouden kwetsbaar zijn. Let wel: je loopt dus alléén risico als je eerst de Funny Videos 2017-app op je toestel hebt gezet.

Doorgaans raden we je aan om alleen apps uit de Play Store te downloaden, omdat je dan in theorie veilig en beschermd blijft. Ditmaal is het kwaadwillenden echter gelukt om de securitychecks van Google te omzeilen. Het is dan ook aan te raden extra voorzichtig te zijn bij het downloaden van apps.

Lees het laatste nieuws over Android

Bron: Securify
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu