Bedenker Phonebloks: Project Ara gaat de verkeerde kant op

Erwin Vogelaar
27 mei 2016, 21:09
2 min leestijd
Bedenker Phonebloks: Project Ara gaat de verkeerde kant op

De bedenker van Phonebloks, het blokkensysteem voor modulaire toestellen, stelt dat Google de verkeerde kant opgaat met Project Ara. Het modulaire karakter van het toestel wordt steeds meer een gimmick.

Lees verder na de advertentie.

Bedenker Phonebloks

Dave Hakkens bedacht in 2013 Phonebloks, een open source technologie om smartphones te maken die door een modulair karakter voor minder afval zorgen. Het idee achter deze Phonebloks wordt nu verwerkt in Project Ara van Google. Toch is Hakkens niet blij met de richting die Google nu opgaat.

In de laatste update liet Google namelijk weten dat de basiselementen zoals het scherm, de processor en het geheugen niet vervangbaar zullen zijn. Enkel de achterkant is modulair. Door deze keuze wordt dit volgens Hakkens niet het modulaire toestel waar we naar op zoek zijn.

bedenker phonebloks

Op zijn eigen website stelt Hakkens dat het modulaire karakter nu enkel bestaat voor leuke uitbreidingen, als manieren om je toestel aan te passen. “Dit betekent dat je toestel verouderd raakt na een tijdje”, schrijft Hakkens. “Wat als je scherm kapot gaat? Dan moet je het volledige toestel vervangen. En na enkele jaren wordt het toestel sloom en moet je het volledige skelet vervangen.” Dit lost dus het afvalprobleem niet op. Sterker nog: al die extra modules zorgen enkel voor meer afval.

Wel is Hakkens nog voorzichtig enthousiast over Project Ara: “Google steekt verreweg de meeste moeite in de modulaire telefoon. Ze hebben de ballen en middelen om het uit te proberen. Het is verbazingwekkend hoe ver ze zijn gekomen en wat ze bereiken. Maar voor één van de meest machtige bedrijven in de wereld met een hoop middelen, denk ik dat ze beter kunnen. Focus niet op de volgende goed verkopende telefoon, maar maak de telefoon van de toekomst. Een telefoon voor de hele wereld.”

Lees ook: Modulaire smartphones zijn niet de redding van de smartphonemarkt

Bron: Dave Hakkens
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu