In juni zie je extra veel regenbogen, want het is Pride-maand. Steeds meer bedrijven doen hier aan mee. Dat is soms goed nieuws, maar vaak niet wat er nodig is.
Lees verder na de advertentie.
Hoe bedrijven pride-maand gebruiken
Vijftig jaar geleden vonden in juni de bekende rellen in en rond gay bar Stonewall Inn plaats. Lhbtq+-mensen waren het zat om regelmatig, onnodig lastig gevallen te worden door de politie, dus besloten ze terug te vechten. Om meer te leren, kun je Googles nieuwe levende monument bekijken.
Elk jaar is het in juni wereldwijd Pride-maand. Om terug te denken aan die Stonewall-rellen en door te vechten voor gelijke rechten en gelijke behandeling. Onderdeel daarvan zijn kleurrijke Pride-parades. Deze evenementen zijn deels bedoeld als een feest waarin mensen compleet zichzelf kunnen zijn, maar ook als protest voor de weg die er nog te gaan is.
Commercieel
De grote Nederlandse Canal Parade in Amsterdam vindt in augustus plaats, maar Utrecht was vorig weekend al aan de beurt met de derde editie van de Utrecht Canal Pride. De parade in Utrecht valt onder andere op, omdat dit evenement een stuk minder commercieel is dan die in Amsterdam.
Bedrijven zijn namelijk steeds meer alert op deze maand. Was het voorheen echt een statement als een bedrijf iets zei over Pride, is het tegenwoordig steeds normaler. Veel bedrijven veranderen hun logo op sociale media in de kleuren van de bekende regenboogvlag, bieden regenboogspulletjes aan en plaatsen soms berichten waarin de steun voor de lhbtq+-gemeenschap wordt uitgesproken.
Deels zal dat komen doordat bedrijven het echt menen en geloven in een betere wereld. Deels komt het doordat lhbtq+-werknemers een kans krijgen om iets moois te doen. Grotendeels gaat het natuurlijk gewoon om bedrijven die geld willen verdienen. Daar is niets mis mee, maar doe dat niet over de rug van deze groep mensen als je ze de rest van het jaar negeert.
YouTube
YouTube is nu bijvoorbeeld een lastig geval. Het bedrijf heeft onder andere een prachtige documentaire (State of Pride) gemaakt over Stonewall en wat Pride tegenwoordig voor mensen in de Verenigde Staten betekent. Het logo van YouTube heeft op Twitter een regenboogmakeover gekregen.
In de praktijk maakt YouTube echter keuzes die tegen de waarden die ze hiermee promoten, ingaan. Zoals hoe video’s van lhbtq+-Youtubers, met name transgender videomakers, regelmatig worden omgezet naar een status waarbij er geen geld mee te verdienen valt.
Deze week was YouTube daarnaast extra in opspraak, omdat de homofobie en racisme die YouTuber Steven Crowder al jaren uit tegenover journalist Carlos Maza, blijkbaar niet genoeg is om het kanaal te verwijderen. Zelfs terwijl dat kanaal wordt gebruikt om t-shirts te promoten met homofobe teksten. Onder de hashtag #NoPrideInYT roepen Google-medewerkers, YouTubers en anderen op om YouTube te boycotten. Tevens willen ze niet dat YouTube via een marketingcampagne geld verdient aan lhbtq+-mensen.
Hoe durf je als bedrijf, en YouTube is daar absoluut niet alleen in, geld te verdienen door je voor te doen als bondgenoot, terwijl je ondertussen die waarden niet naleeft.
Straight Pride
Is meer regenbooglogo’s wat de lhbtq+-gemeenschap nodig heeft? Niet per se. De symbolen en taal rond Pride meer in het openbaar zien helpt om het te normaliseren, en dat er meer producten makkelijker beschikbaar zijn, is alleen maar leuk.
Maar wat de gemeenschap pas echt nodig heeft, is de mogelijkheid om te bestaan zonder aangevallen te worden om hun seksuele- of genderidentiteit, bang te zijn om publieke affectie te tonen aan iemand waarvan ze houden, hun identiteit niet dagelijks als scheldwoord te horen enzovoort.
Als bedrijf help je door hier aan te werken. Door als YouTube bijvoorbeeld queer mensen video’s te laten maken waar ze geld mee kunnen verdienen, en trans- en homofobie niet de vrije loop te laten. Dan kun je in juni trots de regenboog tonen.
Overigens duurt het niet lang dat zodra een bedrijf iets positiefs zegt over Pride-maand, iemand vraagt waarom er geen Straight Pride is. Daar kan ik duidelijk over zijn: wees blij dat je er geen nodig hebt.
Meer columns
Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Check ook onze vorige edities.
- Column: Helaas gaat de keuze nog vaak tussen innovatie en duurzaamheid (23-7-2022)
- Column: Abonnementen voor autofuncties drijven mensen naar onveilige software (16-7-2022)
- Column: Ik wil gewoon screenshots van Netflix maken (2-7-2022)
- Column: Open komende vakantie eens de Geocaching-app (25-6-2022)
- Column: Hoe asociale wielrenners worden gemotiveerd door een app (18-6-2022)
- Column: Bank-apps hebben teveel storingen, maar wat is het alternatief? (11-6-2022)
- Column: Zou je gratis data nemen in ruil voor reclame? (28-5-2022)
- Column: Eetstoornissen vermomd als fitness op TikTok (14-5-2022)
- Column: Er moet een betere manier zijn om oude apps te bewaren (30-4-2022)
- Column: Elon Musk gaat Twitter niet verbeteren (14-4-2022)
- Column: Ik kan niet meer normaal naar YouTubers kijken (9-4-2022)
- Column: Het wordt hoog tijd om die kabel door te knippen (2-4-2022)
- Column: Verkiezingen moet je echt niet via een app willen (19-3-2022)
- Column: Tijdens deze oorlog wordt de macht van techbedrijven pas echt concreet (12-3-2022)
- Column: Je smartphone is een open raam naar een wereld vol verschrikkingen (5-3-2022)