Vooruitblik: de 8 belangrijkste Android-smartphones van 2016

Gijs Ettes
5 januari 2016, 11:27
5 min leestijd
Vooruitblik: de 8 belangrijkste Android-smartphones van 2016

We blikten al eens terug op de beste Android-toestellen van 2015, maar wat zijn nu de toppers om in 2016  in de gaten te houden? In dit artikel zetten we de belangrijkste, toekomstige vlaggenschepen van verschillende fabrikanten op een rij.

Lees verder na de advertentie.

Samsung Galaxy S7 (Edge)

In een lijstje met de belangrijkste Android-smartphones van 2016 mag het toptoestel van Samsung natuurlijk niet ontbreken. De afgelopen weken (of zelfs maanden) is er al het nodige uitgelekt over de Galaxy S7, die mogelijk in drie schermformaten zal verschijnen. Naast een regulier model van 5,1 inch, komt er ook weer een Edge-versie met gebogen schermranden en een iets groter 5,5 inch-display. Daarnaast zou er een Plus-variant in de maak zijn met 5,7 inch-scherm, die met of zonder gebogen schermranden verkrijgbaar wordt.

Samsung Galaxy S7 waterdicht

Hoewel het verdere design van de Galaxy S7 waarschijnlijk niet veel verschilt van de S6, is de verwachting dat het nieuwe vlaggenschip onderhuids wel flink op de schop gaat. Naast snellere hardware zouden we kunnen rekenen op grotere accu’s, de terugkeer van het micro-sd-slot en een waterbestendige behuizing. Hoe het precies zit, weten we hopelijk  eind volgende maand wanneer Samsung – naar verwachting – de Galaxy S7 in al zijn varianten onthult.

Huawei P9

De Huawei P8 was in 2015 een aantrekkelijk alternatief voor de vlaggenschepen van Samsung, Sony en HTC en de verwachtingen voor zijn opvolger zijn hooggespannen. Mogelijk onthult Huawei de P9 tijdens de CES die deze week plaatsvindt, al voorspellen  we dat het toestel pas rond  maart in de winkels ligt. Als we de geruchten mogen geloven, heeft de Huawei P9 de primeur als eerste smartphone te beschikken over 6GB RAM. Handig voor multitasken, al is het maar de vraag of je er in de praktijk wat van merkt.

huawei p9

Verder zou de Huawei P9 de beschikking hebben over een Kirin 950-chip met een octacore-processor, een Mali-T880 MP4-gpu en een 5,2 inch-scherm (1080p). Huawei kennende zal de smartphone ook beschikken over een flinke accu met een lange adem. Het is begrijpelijk als de fabrikant niet voor een display met een hogere resolutie kiest, aangezien dat op kleinere schermen meer nadelen (lees: een hoger stroomverbruik) dan voordelen biedt.

LG G5

Ook over de G5, het aankomende toptoestel van LG, is al het een en ander uitgelekt. Eén van de interessantste features van het toestel is waarschijnlijk het secundaire scherm, dat we kennen van de LG V10. Dit is boven het primaire 5,3 inch-scherm te vinden en kan onder meer notificaties, app-snelkoppelingen en het weerbericht tonen. Ook voorkomt het dat je door notificaties wordt gestoord als je een app of game op een volledig scherm gebruikt. De LG G5 is waarschijnlijk niet het enige toestel dat in 2016 met een dergelijk schermpje wordt gelanceerd; volgens de welingelichte Evan Blass krijgen ook andere high-end smartphones van LG de feature.

LG G5 bestellen

Verder beschikt de LG G5 naar verluidt over Qualcomms nieuwe en krachtige Snapdragon 820-chip, 3GB RAM en minimaal 32GB opslag. Aan de voorzijde zou een 8 megapixel-selfiecamera met een dubbele lens te vinden zijn en aan de achterkant een 16 megapixel-camera met eveneens twee lenzen voor het schieten van bredere foto`s (135 graden). Tussen de lenzen zou LG een viertal elementen plaatsen, waaronder twee flitsers, een laser voor snellere autofocus en een rgb-sensor die helpt bij het focussen en herkennen van scènes. Gaat de fabrikant de strijd aan met Sony’s camerasmartphones?

Sony Xperia Z6 (Compact)

In de top 10 camerasmartphones van DxOMark gaat de Xperia Z5 fier aan kop en die positie zal Sony in 2016 niet willen opgeven. Dit jaar kunnen we waarschijnlijk een handjevol nieuwe smartphones van het bedrijf verwachten, al zou het totale aantal vlaggenschepen worden teruggebracht naar twee. Dat worden waarschijnlijk de Xperia Z6 en Z6 Compact, al gaan ook geruchten dat Sony later een goedkoper model uitbrengt in de vorm van de Xperia Z6 Lite.

sony xperia z5

Over alle drie de smartphones is momenteel nog weinig bekend. Geruchten gaan dat de Lite beschikt over een midrange Snapdragon 650-chipset, terwijl de ‘echte’ vlaggenschepen de krachtigere Snapdragon 820 krijgen. Met welke innovaties Sony verder komt is nog onduidelijk, al verwachten we verbeteringen met betrekking tot de camera’s en het design.

HTC One X9 / M10

Eén van de toptoestellen van HTC, de One X9, werd eind vorig jaar al officieel uit de doeken gedaan. Deze smartphone heeft als meest onderscheidende feature een metalen behuizing en een 13 megapixel-camera met optische beeldstabilisatie en de mogelijkheid om in 4K te filmen. Verder beschikt de X9 over een 5,5 inch-scherm (1080p) een Helio X10-chip van MediaTek en 3GB RAM. Of en wanneer de smartphone naar de Benelux komt, is onbekend.

belangrijkste Android-smartphones van 2016

Over de opvolger van HTCs vlaggenschip van 2015 is nog minder bekend. Het ligt in de lijn der verwachting dat het toestel HTC One M10 gaat heten, draait op Android Marshmallow met een vernieuwde versie van de Sense-skin en beschikt over krachtigere hardware. Verdere geruchten melden  een 5,2 inch-QHD-scherm, 3GB of 4GB RAM en een Snapdragon 820-chip. Vooralsnog nemen we die berichten echter  met een flinke korrel zout.

Overige toestellen

Dit is natuurlijk niet alles. Er zijn nog een groot aantal andere partijen die in 2016 met nieuwe (top)toestellen op de proppen komen. Denk bijvoorbeeld aan budgetmerken als Honor en Xiaomi, die met hun telefoons relatief veel waar voor weinig  geld bieden. Of Motorola, die later dit jaar waarschijnlijk de opvolgers van de uitstekende Moto X Style en Moto X Play presenteert. Begin dit jaar doken ook berichten op over een OnePlus 2 Mini, een kleinere versie van OnePlus’ vlaggenschip van 2015. Dat  toestel moet ook weer prima specs combineren met een aantrekkelijk prijskaartje. Wij zijn benieuwd!

Wat worden volgens jou de belangrijkste Android-smartphones van 2016? Laat het weten in de comments.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC 10
HTC 10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu