Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Zo voorkomt Android Oreo dat je gevaarlijke apps installeert

Thomas Haenen
24 augustus 2017, 12:55
2 min leestijd
Zo voorkomt Android Oreo dat je gevaarlijke apps installeert

Google heeft de beveiliging stevig opgeschroefd voor Android Oreo. Naast verbeterde beveiliging in de Play Store zijn er ook andere maatregelen genomen.

Lees verder na de advertentie.

Bescherming apps uit onbekende bronnen

Openheid is zowel één van de sterkste als zwakste punten van Android. Aan de ene kant kun je als gebruiker vrijwel alles aanpassen aan het besturingssysteem. Ook zit je niet vast aan apps uit de Play Store, maar kun je zelf apk-bestanden downloaden en installeren. Helaas brengt dat ook forse risico’s met zich mee, omdat kwaadwillenden hierdoor relatief makkelijk gevaarlijke software op je smartphone kunnen plaatsen.

Met Android Oreo introduceert Google gelukkig verbeterde veiligheidsmaatregelen. Je kunt voortaan in de instellingen aangeven welke apps wel en niet andere apps mogen installeren. Zo kun je de permissies voor Chrome uitzetten, om jezelf te beschermen tegen louche sites. Tegelijkertijd kun je wel toegang geven voor de Humble Bundle-app, zodat je de goedkope games van deze bundels voor het goede doel gemakkelijk installeert.

Bescherming apps uit onbekende bronnen

Bovendien wordt bij elke installatie uit onbekende bron gevraagd of je akkoord gaat met installatie. Na het downloaden van een apk-bestand krijg je een waarschuwing en wordt gevraagd om via de instellingen toegang te geven. Het kost je iets meer werk, maar je loopt ook een stuk minder risico. Dit nieuwe proces geldt overigens alleen in Android Oreo. Loopt je smartphone op een oudere versie van Android, dan moet je voorlopig zelf opletten.

Play Protect en andere bescherming

Tot nu toe hoefde je slechts één keer toestemming te geven voor het installeren van apk-bestanden op je Android-smartphone. Dat deed je door in de instellingen toestemming te geven voor apps uit onbekende bronnen. In sommige gevallen erg handig, omdat bepaalde apps enkel als apk-bestand en niet in de Play Store te vinden zijn.

Helaas werd je vervolgens niet meer gewaarschuwd voor andere apps die buiten de Play Store om geïnstalleerd worden. Kom je per ongeluk op een louche site terecht, dan kan het zo gebeuren dat een app die zich voordoet als systeemupdate, zich nestelt op je smartphone. Kwaadwillende types kunnen vervolgens met relatief weinig moeite je toestel overnemen.

Het is niet de enige stap die Google zet om de beveiliging van Android-smartphones te verbeteren. Het bedrijf introduceerde onlangs ook Play Protect, een set maatregelen voor de Play Store. Apps op je smartphone en in de app-winkel worden vanaf nu automatisch en regelmatig gescand op gevaarlijke code. Zo treedt Google sneller op tegen kwetsbaarheden in Android.

Lees meer over Android Oreo

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu