Round-up: de beste Android Go-smartphones op MWC 2018

Thomas Haenen
28 februari 2018, 15:32
6 min leestijd
Round-up: de beste Android Go-smartphones op MWC 2018

Met Android Go hoopt Google het besturingssysteem eindelijk bruikbaar te maken op goedkopere smartphones. De eerste smartphones met de Android-variant worden deze week getoond op het Mobile World Congress in Barcelona, en wij probeerden ze vast uit.

Lees verder na de advertentie.

Hoe Android Go goedkope smartphones verbetert

Laten we eerlijk zijn: nog niet zo heel lang geleden waren de allergoedkoopste Android-smartphones echte afraders. De gebruikerservaring was namelijk dramatisch. Deze toestellen hadden vaak slechts 1 of 2GB opslagruimte vrij voor de gebruiker en te weinig werkgeheugen om de belangrijkste apps goed te laten lopen. Je kón wel een smartphone van 100 euro kopen, maar of je dat nou echt moest willen was een tweede.

Dankzij fabrikanten als Motorola, Nokia en Huawei zijn budgetsmartphones in de laatste jaren flink verbeterd. Met toestellen als de Nokia 3, Moto E4 en Huawei P8 Lite heb je voor ommenabij de 150 euro nog een hele degelijke smartphone in handen. Omdat zelfs dat bedrag voor sommigen nog iets te prijzig is, heeft Google een nieuwe variant van Android in het leven geroepen.

Geoptimaliseerd voor goedkope smartphones

Android Go, zoals deze variant heet, werd onlangs gelanceerd als onderdeel van Android 8.1 (Oreo). Het is een speciale variant van het besturingssysteem geoptimaliseerd voor de allergoedkoopste hardware. In theorie moet het Android zelfs geschikt maken voor toestellen van slechts een paar tientjes.

Het geheim van Android Go: de meegeleverde apps. Fabrikanten die een Android Go-toestel bouwen, mogen geen eigen bloatware meeleveren. Bovendien hebben alle toestellen speciale Go-versies van Google’s apps. Die hebben wat minder fratsen die opslagruimte vreten, en geen stijlvolle animaties die extra processorkracht vereisen. In de praktijk is er weinig veranderd aan de functionaliteit van de apps – het ziet er vooral allemaal wat kaler uit.

Sterker nog: in sommige gevallen bieden Go-apps zelfs méér opties. Zo kun je met YouTube Go ook video’s downloaden, want mensen met goedkope smartphones hebben vaak ook kleinere databundels. Of gebruik Files Go, een app die je helpt met het opruimen van overbodige bestanden. Zo is Go niet gewoon een lichtgewicht versie van Android, maar speelt slim Google in op de vragen en zorgen die je met een goedkope smartphone hebt.

De beste Android Go-smartphones

Deze week toont Google op het Mobile World Congress verschillende smartphones die op Android Go lopen. Het besturingssysteem is eigenlijk gebouwd voor opkomende landen, waar veel behoefte is aan de allergoedkoopste toestellen. Toch zijn een aantal Android Go-smartphones straks ook in Nederland te koop. Fijn voor oude mensen in je omgeving die een degelijk instapmodel zoeken, of als je een stevig secundair toestel zoekt voor vakanties of festivals. Wij nemen de Nederlandse Android Go-aanwinsten met je door.

beste Android Go-smartphones

Nokia 1

Nokia is inmiddels haast een hofleverancier van Google. De smartphones van de herboren Finse fabrikant zijn hét schoolvoorbeeld van een schone Android-ervaring. Op het Mobile World Congress presenteerde het bedrijf naast verschillende Android One-toestellen met snelle updates ook zijn eerste Android Go-toestel, de Nokia 1.

Helaas is de Nokia 1 wel veruit de meest beperkte Android Go-smartphone die in Nederland verschijnt. Het toestel heeft slechts een 4,5 inch-scherm en een wat oudere chipset met vier cores. Onderstaande concurrenten hebben bijna allemaal grotere schermen en betere hardware. In de praktijk merk je er relatief weinig van: apps starten met een of twee seconden vertraging op, maar lopen vervolgens wel soepel. Dat is voor een smartphone van minder dan honderd euro heel netjes.

Leuke extra is dat de Nokia 1 bovendien dualsim ondersteunt, waarmee je twee simkaarten tegelijk kunt gebruiken. Ook heeft het toestel verwisselbare (plastic) covers: toch weer een tikje van het oude Nokia dus.

Het is echter wel zo dat Nokia al verschillende andere goede, goedkope Android-smartphones in zijn assortiment heeft. Voor slechts een paar tientjes meer haal je de Nokia 3 of zelfs de Nokia 5 al in huis. Met beide toestellen kun je óók rekenen op razendsnelle updates, maar profiteer je bovendien van betere camera’s en krachtigere hardware.

Beste Android Go-smartphones

General Mobile GM8 Go

Waar Nokia de onderkant van de markt opzoekt, mikt de General Mobile GM8 Go ietsje hoger. De Turkse fabrikant geeft zijn smartphone namelijk een fors 5,5 inch-scherm mee, met een resolutie van 1440 bij 720 pixels. Achterop zit bovendien een vingerafdrukscanner, het enige Go-toestel met die functie. De 1,5 GHz chipset heeft vier cores: iets krachtiger dan bij de anderen. Apps starten dan ook wat sneller op, maar ook hier geldt dat je wel een seconde of wat moet wachten.

Helaas is nog onbekend hoeveel de GM8 Go precies gaat kosten. Weet General Mobile dit toestel voor minder dan 100 euro te verkopen, dan heeft het een potentiele winnaar in handen. Ligt de adviesprijs hoger, dan is een toestel met een ‘gewone’ versie van Android alsnog een betere keuze.

Alcatel 1X

Alcatel staat niet bepaald bekend om zijn software. De budgetsmartphones van de Chinese smartphones worden doorgaans gelanceerd met verouderde versies van Android, hebben veel bloatware en ontvangen zelden tot nooit (beveiligings)updates. Onze verrassing was dan ook groot toen we de Alcatel 1X voor het eerst zagen.

Het toestel van nog geen honderd euro loopt namelijk op een onaangepaste versie van Android. Voor die prijs krijg je echter wel een relatief groot 5,3 inch-scherm, 16GB opslagruimte en een 8 megapixel-camera. Natuurlijk heeft het scherm een relatief lage resolutie en is de beeldkwaliteit van de camera niet indrukwekkend, maar voor deze prijsklasse is het desalniettemin heel behoorlijk.

Bovendien loopt Android Go verrassend goed op de hardware. Het toestel hapert en stottert heel even als je een app opent, maar in gebruik zijn apps vloeiend en vlot. Daarmee heeft het toestel een flinke voorsprong op de andere nieuwe Alcatel-smartphones, die wel een aangepaste versie van Android hebben.

Wiko Lenny 5 en Jerry 3

Net als Alcatel zaten oude Wiko-smartphones vaak vol met bloatware en opmerkelijke aanpassingen aan de software. De Franse fabrikant stapt dit jaar echter met zijn volledige line-up over op een nagenoeg onaangepaste versie van Android. Met de Lenny 5 en Jerry 3, de twee goedkoopste Wiko-smartphones, gaat het bedrijf zelfs nog een stapje verder. Beide lopen op Android Go, waarmee het de eerste fabrikant is met meerdere Go-toestellen.

De Wiko Lenny 5 wordt voor 100 euro verkocht, maar heeft wel een groot scherm van meer dan 5,5 inch. Voor dat bedrag krijg je natuurlijk geen geweldige camera en er is ook slechts 8GB opslagruimte aanwezig. Apps haperen even bij het opstarten, maar eenmaal in beeld zijn ze vlot.

De Wiko Jerry 3 is nog een stukje voordeliger, met een adviesprijs van 79 euro. Voor dat bedrag krijg je nog steeds een groot 5,5 inch-scherm en camera’s aan beide kanten. Dat scherm heeft wel een relatief lage resolutie van 960 bij 540 pixels, en bovendien lijkt het net wat te fel belicht. Het toestel voelt degelijk aan en is nog verrassend elegant.

Voorlopige winnaar

De bovenstaande smartphones zijn pas over enkele weken tot maanden verkrijgbaar. Tegen die tijd komen we met volledige reviews, om een echt oordeel over Android Go en de bijbehorende toestellen te vellen. De software heeft in ieder geval een veelbelovende start gemaakt: het lijkt erop dat de ondergrens van ‘goede’ goedkope smartphones vanaf dit jaar tientallen euro’s lager ligt dan voorheen.

Onze voorlopige favoriet is de General Mobile GM8 Go. Deze Turkse smartphone heeft het mooiste design, het grootste scherm en voelt het vlotst van alle toestellen tot nu toe. Daar horen echter wel wat mitsen en maren bij, omdat we nog geen adviesprijs van de GM8 Go weten. Een budgettoestel moet natuurlijk ook goedkoop zijn.

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Alcatel 1X
Alcatel 1X

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu