De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Van Face Unlock tot irisscanners: welke schermvergrendeling is het beste?

Erwin Vogelaar
26 januari 2018, 19:30
3 min leestijd
Van Face Unlock tot irisscanners: welke schermvergrendeling is het beste?

Op Android heb je toegang tot verschillende soorten schermvergrendeling. Maar welke is het beste? We behandelen de verschillende voor- en nadelen.

Lees verder na de advertentie.

Beste schermvergrendeling op je smartphone

Om te zorgen dat niet zomaar iedereen jouw smartphone kan oppakken en je apps en berichtjes bekijkt, stel je een schermvergrendeling in. Voorheen deed je dat enkel via een pincode. Tegenwoordig heb je de beschikking tot een heel arsenaal aan middelen. Welke kun je het beste gebruiken?

Pincode en bewegingspatroon

De pincode is de meest standaard schermvergrendeling die we iedereen kunnen aanraden. Probeer wel, mits je smartphone dit ondersteunt, te kiezen voor zes cijfers in plaats van vier. Net als bij wachtwoorden geldt bij pincodes namelijk: langer is veiliger.

Het nadeel van een een pincode is dat die afgekeken kan worden. Als iemand met je meekijkt terwijl jij je smartphone ontgrendelt, dan kan diegene zo de code onthouden. Bijvoorbeeld een dief die achter je aan loopt om even later je smartphone te pakken.

Hetzelfde geldt voor het ontgrendelen van je smartphone via een patroon. Hiermee volg je met je vinger een vast patroon op het scherm om het toestel te openen. Deze methode is in de praktijk niet heel anders dan een pincode.

Vingerafdruk

De nieuwe standaard voor het ontgrendelen van je smartphone is via een vingerafdruk. De meeste smartphones die nu op de markt komen hebben een vingerafdrukscanner. Niet alleen is dit makkelijker dan een pincode of patroon, maar ook veiliger. Je hoeft alleen maar je vinger op de juiste plek te leggen en je smartphone gaat voor je open. Niemand kan bij je afkijken, omdat je vingerafdruk uniek en niet te zien is.

Smart Lock

Google biedt op Android verschillende Smart Lock-functies aan om het ontgrendelen van je smartphone makkelijker te maken. Het is met Smart Lock bijvoorbeeld mogelijk om de vergrendeling van je smartphone automatisch uit te schakelen op specifieke plekken, maar ook als het toestel in de buurt is van vertrouwde apparaten die verbonden zijn via bluetooth. Ook is het mogelijk om je smartphone ontgrendeld te houden als het toestel dichtbij je eigen lichaam blijft.

beste schermvergrendeling

Deze functies zijn voornamelijk bedoeld om het ontgrendelen van je smartphone makkelijker te maken. Je toestel wordt hierdoor wel onveiliger. Iemand die bij je in de buurt blijft kan namelijk zonder problemen je telefoon openen. Zorg daarom in ieder geval dat je bijvoorbeeld enkel je huis en eventueel je werk als veilige plek markeert.

Tip: beveilig je telefoon slimmer met Google Smart Lock

Iris- en gezichtsscanners

De nieuwste stap is dat de camera’s in je smartphone zo scherp en slim zijn, dat ze je iris of hele gezicht scannen en zo bepalen dat jij het bent. Hierdoor hoef je enkel naar je smartphone te kijken en het toestel gaat al voor je open.

beste schermvergredeling

Het probleem met deze technologie is dat de veiligheid en effectiviteit per fabrikant verschilt. Hierdoor is het moeilijk om deze technologie nu op Android al aan iedereen te raden. Het is namelijk nog maar de vraag hoe makkelijk de camera gefopt kan worden, bijvoorbeeld met een foto van je hoofd of door iemand die op je lijkt. Ook gaat elke fabrikant anders om met de gegevens die via deze scans worden opgeslagen.

In theorie is het scannen van je iris of je hoofd wel veiliger dan een vingerafdruk. Dit komt omdat er meer punten zijn die gemeten kunnen worden.

Welke kies ik dan?

Voor de meeste gebruikers is een vingerafdruk meer dan voldoende. Ook een pincode van zes willekeurige cijfers voldoet om je smartphone op slot te houden. Wil je zekerheid? Dan is de oplossing die wij aanraden om meerdere methodes tegelijk te gebruiken. Denk aan een combinatie van een pincode en een vingerafdruk, of de meer geavanceerde opties.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu