De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Poll: wat vind jij de belangrijkste camera op een smartphone?

Thomas Haenen
26 maart 2019, 19:12
3 min leestijd
Poll: wat vind jij de belangrijkste camera op een smartphone?

Steeds meer smartphones zijn uitgerust met een veelvoud aan lenzen achterop. De vandaag aangekondigde Huawei P30 heeft bijvoorbeeld liefst vier lenzen aan de achterzijde. Maar wat is voor jou de allerbelangrijkste feature?

Lees verder na de advertentie.

Beste smartphone-camera poll: stem ook!

Nauwelijks een jaar geleden waren smartphones met twee camera’s achterop al opvallend. Inmiddels moet je minstens drie of meer lenzen om tot de grote jongens te behoren. De Samsung Galaxy S10 heeft drie camera’s aan de achterkant, op de Huawei P30 Pro vind je er vier en bij de Nokia 9 PureView wordt zelfs uitgepakt met vijf lenzen.

Elke fabrikant zet die camera’s bovendien op een net wat andere wijze in. De één kiest voor een groothoeklens, de ander gaat voor een dieptesensor, en weer een ander perst het beeld van alle camera’s samen tot één haarscherpe foto. Als het aan ons ligt, hebben we het liefst een smartphone met al die functies.

We kunnen ons echter voorstellen dat een smartphone met vijftien lenzen achterop peperduur en wellicht iets te overdreven is. Daarom leggen we de vraag aan jullie voor: welke opvallende cameratechniek mag niet ontbreken op jouw volgende smartphone?

Alle soorten smartphonecamera’s uitgelegd

Mocht je even zijn vergeten wat al die lenzen nou precies doen, geen zorgen. We geven je eerst een kleine opfriscursus.

  • Groothoeklens, zoals bijvoorbeeld op de Samsung Galaxy S10 en Huawei Mate 20 Pro. Hiermee schiet je veel bredere foto’s. Zo maak je in feite panorama’s zonder de camera te draaien.
  • Telefotolens, zoals op de Huawei P30 Pro en Galaxy S10 Plus. Hiermee kun je optisch inzoomen, en haal je beeld dichterbij zonder kwaliteitsverlies. Zo kan de P30 Pro tot wel vijf keer inzoomen dankzij een telescopische zoomlens.
  • Dieptesensor. Een secundaire camera die puur kijkt naar de afstand tot voorwerpen om je heen. Zo voeg je een bokeh-effect toe aan foto’s, essentieel voor een goede portretmodus.
  • Monochrome sensor, zoals op de Huawei P20. Deze lens schiet in zwart-wit. Dat is minder kleurrijk, maar wel scherper. Het beeld wordt vaak gecombineerd met een gewone camera om foto’s met beter contrast te maken.
  • Time of flight-sensor, zoals op de Honor View 20. Vergelijkbaar met de dieptesensor. Deze gebruikt infrarood licht om jouw afstand tot mensen en objecten in de buurt te meten. Zorgt niet alleen voor goed bokeh-effect, maar maakt ook betere augmented reality-apps mogelijk zodat je met je smartphone virtuele objecten in de echte wereld kan bekijken.
  • Selfiecamera. Maken al die extra’s achterop je weinig uit, maar wil je gewoon mooie zelfportretten maken? Dan heb je een goede selfiecamera nodig.
  • Meerdere lenzen met groot dynamisch bereik, zoals op de Nokia 9 PureView. Achterop Nokia’s smartphone zitten dan wel vijf lenzen, je kunt ze niet zomaar los gebruiken. Het beeld van alle lenzen wordt gecombineerd tot één foto met beter contrast en scherp beeld in alle delen.

Geef via onderstaande poll jouw voorkeur door, en deel je favoriete camera’s met andere lezers van Android Planet! Let op: het gaat dus niet om welke smartphone de beste camera’s heeft, maar welke features jij het liefst op je toestel hebt. Staat jouw voorkeurslens er niet tussen, of wil je simpelweg jouw ervaringen delen? Laat dan hieronder een reactie achter.

→ Zie je de poll niet? Stem dan via deze link

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu