Dit zijn de 5 allerbeste camera’s op Android-smartphones

Thomas Haenen
30 maart 2018, 21:24
5 min leestijd
Dit zijn de 5 allerbeste camera’s op Android-smartphones

Bij een peperdure smartphone hoort natuurlijk ook een uitstekende camera. Android Planet heeft de vijf beste smartphonecamera’s voor je op een rijtje gezet, waarmee je verzekerd bent van kleurrijke foto’s en haarscherpe video’s.

Lees verder na de advertentie.

1. Samsung Galaxy S9 Plus

Samsung Galaxy S9 Plus

Samsung presenteerde de Galaxy S9 Plus eerder dit jaar met de slogan ‘The Camera Reimagined’, dus onze verwachtingen waren hooggespannen. Gelukkig weet Samsung ze goed in te lossen, want het toestel beschikt voor het eerst in de Galaxy S-serie over een dubbele camera. Met de extra camera voeg je een bokeh-effect toe aan je foto’s, waardoor de achtergrond wazig wordt en de voorgrond er wat meer uitspringt.

Bovendien heeft de primaire lens een variabel diafragma van f/1.5 en f/2.4. Klinkt ingewikkeld, maar het zorgt ervoor dat de S9 Plus zowel bij veel licht als weinig licht hele scherpe foto’s kan maken. In onze Galaxy S9 Plus review lees je er meer over. “De werking hiervan is te vergelijken met de pupillen van je ogen. Overdag, bij veel licht, heeft de S9 minder licht nodig om een scherpe foto te maken en kiest daarom voor een diafragma van f/2.4,” zo schrijft Wouter. “In het donker is dit een ander verhaal, waardoor de camera schakelt naar de stand met een diafragma van f/1.5 om zoveel mogelijk licht op te vangen.”

Bij daglicht zijn de verschillen met de Galaxy S8 relatief klein, omdat dat toestel al hele mooie foto’s maakte. In het donker zie je het verschil wel duidelijk: zelden hebben we een smartphone gezien die ook met weinig licht nog nagenoeg ruisvrije foto’s schiet. Dat maakt de S9 Plus geschikt voor meer omstandigheden dan menig concurrent.

Samsung Galaxy S9 Plus

Samsung Galaxy S9 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 316,31

Bekijken

2. Google Pixel 2 XL

Google laat met de Pixel 2 XL zien dat software, en niet alleen hardware de doorslaggevende factor is, als je een goede smartphonecamera wil neerzetten. De camera achterop heeft een Sony IMX362-sensor, die ook in smartphones van Asus, HTC en enkele andere fabrikanten zit. Maar waar de foto’s die je met die toestellen maakt ‘gewoon goed’ zijn, behoort de Pixel 2 XL zonder twijfel tot de beste van het moment.

Dat komt door de vele slimme algoritmes die de Pixel 2 XL automatisch toepast bij beeldverwerking. Google heeft een algoritme vele duizenden foto’s laten verwerken en optimaliseren, om de ideale instellingen te bepalen voor elk type beeld. Vervolgens maakt het toestel automatisch aanpassingen op basis van wat je fotografeert. Zo krijg je bij een landschapsfoto elke grasspriet scherp in beeld, terwijl een portretafbeelding zorgt voor goede belichting op het gezicht.

Google Pixel 2 XL

Google Pixel 2 XL prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 712,88

Bekijken

3. Huawei Mate 10 Pro

Je zou het misschien niet verwachten, maar Huawei’s high-end-smartphones beschikken inmiddels over hele goede camera. Het bedrijf werkt sinds vorig jaar samen met de Duitse lenzenmaker Leica. Die samenwerking pakt goed uit, want de Mate 10 Pro was één van onze favoriete smartphonecamera’s van 2018.

Achterop zit een dubbele camera, die het bedrijf in samenwerking met Huawei heeft ontwikkeld. Er is een primaire 12 megapixel-camera die in kleur schiet, aangevuld met een secundaire 20 megapixel-camera die monochrome beelden maakt. De beelden van die twee lenzen worden gecombineerd om scherpere foto’s te schieten. Ook kun je 2x inzoomen zonder kwaliteitsverlies.

Helemaal perfect is de camera overigens niet. “In de camera-app kun je voor het fotograferen ook de diafragma-sterkte aanpassen. Hoe verder je deze balk naar links schuift, des te sterker het scherptediepte-effect. Met een klein beetje blur zien de meeste foto’s er direct een stuk mooier uit. Schroef je het echter iets te ver op, dan heeft de camera soms wat moeite met het onderscheiden van randen,” zo schreven we in onze Huawei Mate 10 Pro review.

Huawei Mate 10 Pro

Huawei Mate 10 Pro prijzen vergelijken

Bekijk product

Los refurbished

€ 117,99

Bekijken

4. Samsung Galaxy Note 8

Als je een iets goedkoper alternatief zoekt voor de Galaxy S9 Plus, dan kun je de Galaxy Note 8 overwegen. Dit toestel heeft geen variabel diafragma, maar wel een dubbele camera achterop. De tweede lens kan worden gebruikt voor 2x optische zoom, wat betekent dat je inzoomt zonder kwaliteitsverlies. Bij een landschapsfoto kun je flink inzoomen zonder dat er details verloren gaan. De foto’s zijn verder net zo kleurrijk, levendig en scherp als we van Samsung gewend zijn.

In onze Galaxy Note 8 review noemden we het “de beste Android-camera van het moment”. Een half jaar later is het toestel ingehaald door enkele concurrenten, maar zo heel veel beter zijn die over het algemeen nou ook weer niet. Foto’s zijn nog altijd vol van kleur en detail, ruisvrij en scherp onder de meeste omstandigheden. Bovendien bespaar je toch al gauw een paar honderd euro ten opzichte van sommige andere smartphones in deze lijst.

Samsung Galaxy Note 8

Samsung Galaxy Note 8 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 749,95

Bekijken

Los refurbished

€ 174,99

Bekijken

Aanstormend talent: Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro release

Op moment van schrijven hebben we de Huawei P20 Pro nog niet uitgebreid kunnen testen. Onze eerste bevindingen zijn echter zeer positief. Zo schrijft Rick in onze Huawei P20 Pro preview dat er zelfs in situaties met nauwelijks licht ruisloze foto’s gemaakt worden. Ook andere vroege testfoto’s tonen haarscherpe, detailrijke afbeeldingen. We achten de kans dan ook groot dat deze Huawei binnenkort bovenaan deze lijst prijkt.

Dat mag ook wel, want achterop vind je liefst drie camera’s. Er is een primaire sensor van 40 megapixel aanwezig, aangevuld met een monochrome sensor van 20 megapixel. De beelden van die twee camera’s worden automatisch gecombineerd voor scherper beeld met meer detail. Daarnaast is er een derde telefotolens van 8 megapixel, die 5x hybride zoom mogelijk maakt. Zo kun je flink inzoomen zonder kwaliteitsverlies in het beeld.

Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro prijzen vergelijken

Bekijk product

Los refurbished

€ 158,99

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel 2 XL
Google Pixel 2 XL

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu