Overzicht: de beste smartphones van 2018 volgens onze lezers

Thomas Haenen
24 december 2018, 19:25
7 min leestijd
Overzicht: de beste smartphones van 2018 volgens onze lezers

Wat is de beste Android-smartphone van 2018? We besloten het onze lezers te vragen, en kregen duizenden stemmen binnen. Jullie favoriete telefoon van het afgelopen jaar is bekend!

Dit vonden jullie de beste smartphones van 2018

In 2018 zijn er bijna tweehonderd Android-smartphones in Nederland verschenen. Op de de redactie van Android Planet proberen we er natuurlijk zoveel mogelijk te testen, maar het aanbod is zo groot dat we helaas niet aan elk toestel toekomen. Daarom schakelden we dit jaar jullie in bij de zoektocht naar de beste smartphone van 2018. En dat hebben we geweten: de stemmen kwamen massaal binnen.

We hebben de vijf populairste smartphones verzameld in dit overzicht, inclusief jullie meningen. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk reacties mee te nemen in het artikel, maar omdat we er duizenden binnenkregen hebben we helaas een selectie moeten maken. Later deze week maken we ook nog de beste smartphones volgens de redactie bekend, maar we durven nu al te zeggen dat jullie mening aardig overeen komt met de onze.

1. Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus

Samsung Galaxy S9

Er kan geen misverstand over bestaan: de Samsung Galaxy S9 was jullie absolute favoriet. Het toestel van Samsung trok 50 procent meer stemmen dan de nummer twee. Hoewel we bij de aankondiging nog regelmatig hoorden dat de S9 wat saai was, blijkt dat niemand te belemmeren. Jullie waren overwegend enthousiast over de smartphone.

Vooral de camera en het scherm vielen in de smaak. “Dit scherm is veruit de beste,” schreef Remco. “De camera is super,” aldus Marijn. Als jullie dan toch één minpunt moeten noemen, dan is het meestal Bixby. Dennis had liever een Google Assistent-knop gezien, en over het algemeen was er weinig enthousiasme over Samsungs eigen assistent.

Dat mocht de pret niet drukken: Stefaan omschreef de Galaxy S9 als ‘kwaliteitsvol’, en dat is misschien wel het beste (niet-bestaande woord) om hem te omschrijven. De Galaxy S9 is een compleet, uitgebreid toestel. Opvallende features zijn er misschien niet echt, maar alles is nét wat beter dan bij de concurrentie. “Ben na vele jaren voor het eerst vreemdgegaan en dus overgestapt van een Sony naar de Galaxy S9! Wat een compleet en kwalitatief goed product is dit zeg!”, schreef Marijke.

Benieuwd naar onze ervaringen met het toestel? Lees dan ook onze Samsung Galaxy S9 review die eerder dit jaar verscheen. Bovendien kun je in onze prijsvergelijker terecht voor de beste Galaxy S9 aanbiedingen.

Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 310,90

Bekijken

Los refurbished

€ 191,99

Bekijken

2. OnePlus 6T

OnePlus heeft een mooi jaar achter de rug, en de smartphones van het bedrijf vielen goed in de smaak. Het ‘kleine’ OnePlus deed het bij jullie beter dan Huawei, Nokia en andere gevestigde namen. “Betaalbare, veelzijdig en geen onnodige features” aldus Thea. Rutger noemt de OnePlus 6T een “geweldige telefoon”, en Bauke houdt het simpel: “best bang for buck”.

Begin dit jaar werd OnePlus nog hevig bekritiseerd voor het toevoegen van een notch aan de OnePlus 6. Op de 6T zit daarom een veel kleinere inkeping. Die viel blijkbaar wél in de smaak. Volgens Stefan was het “eindelijk een mooie notch”, terwijl Joshua de ‘druppel’ bovenaan het beeld zelfs een plus noemde. Als er dan toch een inkeping in het beeld moet, dan maar zo klein mogelijk: de OnePlus 6T “verslaat alle grote notches” volgens Arjen.

Overigens bleek ook de OnePlus 6, die iets eerder in het jaar verscheen, erg populair bij jullie. Omdat de verschillen tussen de 6 en 6T echter nog relatief groot zijn, hebben we besloten ze niet te combineren. De 6T biedt immers een aangepast design, de scanner in het scherm en een grotere accu. Je kunt natuurlijk ook onze OnePlus 6 review of OnePlus 6T review lezen voor meer informatie.

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 499,-

Bekijken

Los refurbished

€ 212,99

Bekijken

3. Samsung Galaxy Note 9

samsung galaxy note 9 officieel

Onze lezers zijn echte Samsung-fans: de Koreaanse fabrikant weet liefst twee plekken in de top 3 te vergaderen. Ook de Galaxy Note 9 was bij jullie erg populair. Het toestel is een flink stuk duurder dan de Galaxy S9, maar dat hield jullie niet tegen. We kregen vele lovende woorden over de Galaxy Note 9 binnen.

Vooral over de stylus waren jullie te spreken. Rene J. gaf aan fan te zijn van het ‘praktische stokje’, en Mariëlle zei hem vaak te gebruiken om foto’s te maken of tijdens presentaties. Jan D. noemde “de nieuwe S Pen met bluetooth een fantastische feature”, iets wat beaamd werd door Frank, Joris van P. en vele anders lezers.

Maar zelfs als je de S Pen buiten beschouwing laat, is de Note 9 nog altijd een zeer compleet toestel. Deze Samsung heeft immers een groot scherm, de krachtigste hardware en een hele goede dubbele camera. Die veelzijdigheid werd ook geprezen in jullie feedback. “Deze smartphone laat je nooit in de steek”, schreef Daniel. Michiel noemde het een “alleskunner”, en volgens Teun is het “de beste die ik ooit heb gehad”.

Voor een overzicht van plus- en minpunten kun je ook terecht in onze uitgebreide Samsung Galaxy Note 9 review. Ook ervaren hoe de S Pen bevalt? Check de Galaxy Note 9 aanbiedingen voor de laagste prijzen.

Samsung Galaxy Note 9

Samsung Galaxy Note 9 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 449,-

Bekijken

Los refurbished

€ 267,99

Bekijken

4. Huawei Mate 20/Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro foto's

Hoewel Huawei niet in de top 3 geland is, durven we wel te zeggen dat dit hét haar van de Chinese fabrikant is geweest. Nog niet eerder stemden jullie in zulke grote getalen op Huawei-toestellen. De Huawei P20 haalde de bovenkant van de lijst net niet, maar viel begin dit jaar al in de smaak. Met de grotere, duurdere, krachtigere Mate 20 en Mate 20 Pro weten ze de lijst echter wél te halen.

Huawei lijkt dit jaar echt door te breken, en dat hebben jullie gemerkt. Hugo noemde de Mate 20 “eindelijk een innovatief antwoord op de gevestigde waarden,” terwijl Ivo blij is dat we “een nieuwe grote speller hebben in smartphoneland”. Vooral de rauwe kracht maakte indruk: Peter noemt het “een beest van een smartphone,” Noah “een beast” en Rutger geeft aan dat “de specs voor niemand onderdoen.”

De Mate 20 Pro moet het echter vooral hebben van zijn forse accu en driedubbele camera. Ook die vielen in de smaak. “Zo’n camera!!!” schreef Delphine enthousiast, terwijl Wessel hem bestempelde tot de “meest innovatieve telefoon van 2018”. Lezers gaven aan dat het eindelijk een smartphone is die makkelijk een volle dag zonder opladen kan, Prijzig is ‘ie zeker, maar dat maakt volgens Rainer niets uit: “de Mate 20 Pro is niet goedkoop, maar is zijn geld absoluut waard.”

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 499,-

Bekijken

Los refurbished

€ 212,99

Bekijken

5. Nokia 7 Plus

Nokia 7 Plus

De enige goedkope smartphone die veel stemmen wist te vergaren, is de Nokia 7 Plus. Waar je voor de vier andere toestellen al gauw de hoofdprijs betaalt, is deze Nokia inmiddels voor minder dan 250 euro te vinden. Toch is het een ontzettend compleet toestel, met snelle updates en vlotte hardware.

“Nooit gedacht na de overstap van iPhone naar Android dat het zo goed zou bevallen,” schreef Loet. Hoewel jullie veelal toegeven dat het niet zo goed is als een duur toptoestel, komt het wel aardig in de buurt. “Oké, er zijn wat dingetjes dat iets minder zijn dan de grote en dure high-end toestellen, maar voor die prijs-kwaliteit, absoluut een topper” schreef Nico.

Deze Android One-telefoon krijgt tot minstens drie jaar na de release gegarandeerde maandelijkse (beveiligings)updates. Hoewel het toestel inmiddels bijna een jaar oud is, loopt de ondersteuning dus nog wel even door. Check onze Nokia 7 Plus review voor meer informatie, of check de beste aanbiedingen voor een losse Nokia 7 Plus.

Samsung Galaxy S7 Plus

Samsung Galaxy S7 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Samsung Galaxy S7 Plus prijzen. Bekijk alle Samsung smartphones.

Alle Samsung smartphones met prijzen

Opvallende stemmen

Hoewel we nadrukkelijk erbij hadden gezet dat we op zoek waren naar de beste smartphone van het afgelopen jaar, waren er enkelen van jullie die toch een ouder toestel invulden. Blijkbaar zijn sommigen toch nog te verknocht aan de Samsung Galaxy S7 of de LG G6 om überhaupt een recenter toestel te overwegen.

Zo koos Bert T. voor de Galaxy J7 (2017), omdat die “gelukkig nog een ouderwets scherm” heeft. Ook Brian zegt tevreden te zijn met dat toestel, mede dankzij de onlangs verschenen Android 8.1-update. Rita prees de Huawei Mate 9, omdat het een “volwaardige smartphone” is die dankzij de “uitstekende dubbele camera” voldoet aan alles wat een mobieltje moet bieden. En hoewel de Galaxy S9 de grote winnaar was, viel ook zijn voorganger nog goed in de maak. Volgens Richard omdat de Galaxy S8-batterij na anderhalf jaar nog steeds goed is, terwijl Danielle J. het duidelijke geluid prijst.

Ook sommige andere stemmen waren opvallend. Zo koos Roger voor de Pocophone F1, omdat het toestel “de beste of eigenlijk slechtste naam heeft van alle smartphones.” Of Ruben, die geen enkeltoestel koos omdat “de verbeteringen ten opzichte van 2017 zo marginaal waren.”

Door te stemmen maakte je ook kans op een Google Home Mini! Uit alle inzendingen hebben we willekeurig één winnaar gekozen: Anneke Meinders! We hebben inmiddels contact met haar opgenomen, en de speaker komt zo snel mogelijk haar kant op. Gefeliciteerd, Anneke, en onze dank aan alle andere inzenders!

Heeft jouw favoriete smartphone de lijst niet (of juist wel!) gehaald? Of ben je het oneens met de keuzes van anderen? Laat van je horen in de reacties!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Mate 20
Huawei Mate 20

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu