Jong geleerd is oud gedaan, dus je kinderen kunnen niet vroeg genoeg beginnen met een smartphone. Wat zijn de beste smartphones voor kinderen, kun je ze ook je oude mobiele telefoon geven en waar moet je rekening mee houden?
Lees verder na de advertentie.
Dit zijn de beste smartphones voor kinderen
Een smartphone voor je zoon of dochter is tegenwoordig echt geen luxe-uitgave meer, zeker als je graag op de hoogte blijft waar ze allemaal uithangen. Even appen of de locatie bijhouden met Google Maps: met een Android-smartphone is het zo gepiept. Maar: hoe vind je in het oerwoud van Android-telefoons nou de beste telefoon voor een kind? Wat voor rol speelt veiligheid, stevigheid en betaalbaarheid daarin? We hebben wat tips op een rijtje gezet om ouders op gang te helpen. Heb je verdere vragen, schroom dan niet een reactie achter te laten.
Hoeveel kost een goede smartphone voor kinderen?
Natuurlijk heb je alles over voor je kinderen. Maar als puntje bij paaltje komt, geef je ze liever geen smartphone van duizend euro mee. Zoveel geld heb je zelf misschien niet eens over voor je eigen mobieltje, laat staan voor je kinderen. Gelukkig is er tegenwoordig meer dan genoeg keuze als het om betaalbare smartphones gaat.

Android Planet raadt aan om in ieder geval niet voor de allergoedkoopste Android-smartphones te kiezen. Bij sommige winkels kom je al toestellen voor iets meer dan vijftig euro tegen, maar goedkoop is in dit geval duurkoop. De allergoedkoopste smartphones zijn vaak ook de allertraagste, en beginnen op dag één al te haperen.
Hoeveel je precies bereid bent uit te geven, is natuurlijk aan jezelf. Maar wil je een smartphone waar je een paar jaar mee vooruit kan, dan raden we je aan minimaal zo’n 120 tot 150 euro uit te geven. Voor dat bedrag kun je verschillende smartphones vinden met vlotte hardware, een goede accu en langdurige software-ondersteuning.
Hoe zorg ik dat de smartphone voor mijn kinderen stevig is?
Als je dan toch voor een duurdere smartphone kiest, let dan goed op de stevigheid. Ga je namelijk voor een toptoestel van bijvoorbeeld Samsung, Huawei of OnePlus, dan kies je voor een smartphone die aan beide kanten van glas gemaakt is. Je hoeft hem maar één keer op de verkeerde ondergrond te laten vallen om een flinke barst of kras te hebben. Zeker voor kinderen zit zo’n ongeluk natuurlijk in een klein hoekje.

Ga je liever voor een stevige smartphone, zoek dan bij voorkeur iets op met een achterkant van plastic of metaal. Mooi plastic is niet lelijk en kan bovendien een stuk beter tegen een stootje. Een hoesje helpt natuurlijk ook al veel. Zo’n lompe case maakt het toestel misschien wat minder mooi, maar de stevigheid die je ermee wint is het waard.
Is het slim om mijn kinderen mijn oude smartphone te geven?
Het is verleidelijk om je kinderen op te zadelen met je afdankertjes, maar op termijn is dat lang niet altijd even slim. Smartphones van meer dan twee of drie jaar oud worden namelijk niet meer ondersteund door fabrikanten, en lopen daardoor vaak op een verouderde versie van Android. Die zijn net wat kwetsbaarder voor malware en gevaarlijke apps.
Nieuwe toestellen, zelfs hele goedkope, krijgen die ondersteuning wel. Zo krijgen bijvoorbeeld alle Nokia-smartphones elke maand een beveiligingsupdate tot minimaal drie jaar na de release. Die updates komen van Google, en beschermen jou en je kinderen tegen alle mogelijke kwetsbaarheden in Android. Je hoeft je dan geen zorgen meer te maken dat je een gevaarlijke app download of risicovolle websites bezoekt: de smartphone van je kind kan er veilig mee omgaan.
Android Planet kiest: de vier beste kindersmartphones
Maar wat zijn dan de allerbeste Android-smartphones voor kinderen? Wij hebben een selectie voor je gemaakt op basis van bovenstaande criteria. We zochten op relatief nieuwe smartphones van maximaal 200 euro, bij voorkeur met een stevigere behuizing. Ook krijg je bij al deze toestellen minimaal twee tot drie jaar na de release software-updates.
1. Nokia 3.2

Als er één fabrikant is die heel veel voor heel weinig geld weet te doen, dan is het Nokia wel. Deze Nokia 3.2 kost minder dan 150 euro maar is uitgebreider dan menig toptoestel. Als je kinderen video’s en series willen kijken, kan dat op het lekker grote 6,3 inch-scherm. Games lopen vlot, dankzij de relatief nieuwe Snapdragon 429-chipset en 3GB werkgeheugen. Achterop zit zelf een degelijke 13 megapixel-camera waarmee ze prima foto’s maken.
De software is het allergrootste pluspunt van een Nokia-telefoon. Deze 3.2 loopt namelijk op Android One, een versie van Android zonder vervelende, overbodige apps die je niet kan verwijderen. Bovendien is het updatebeleid uitstekend in orde. De Finse fabrikant belooft minstens twee grote Android-updates, dus naar Android Q eind dit jaar en Android R eind 2020. Ook krijg je tot en met juni 2022 elke maand de nieuwste beveiligingsupdates. Zo veilig is geen enkele andere smartphone in deze prijsklasse.

Nokia 3.2 prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Nokia 3.2 prijzen. Bekijk alle Nokia smartphones.
Alle Nokia smartphones met prijzen2. Motorola Moto G7 Power

Van de vier smartphones in deze lijst heeft de Moto G7 Power veruit de grootste batterij. De accucapaciteit bedraagt 5000 mAh, ruim 50 procent meer dan de meeste concurrenten. Daardoor gaat de Moto G7 Power makkelijk meerdere dagen zonder opladen mee. Perfect voor kinderen die misschien niet altijd even regelmatig onthouden hun smartphone op tijd op te laden.
De Moto G7 Power voldoet tevens aan onze andere voorwaarden. Hij heeft een flink 6,2 inch-scherm met een plastic achterkant en is bovendien spatwaterbestendig. Motorola belooft minstens twee jaar aan beveiligingsupdates, en minimaal één grote Android-update. Het toestel is bovendien vlot en uitgebreid genoeg om jaren mee te kunnen. De G7 Power heeft een ruime 64GB opslagruimte, een vlotte Snapdragon 632-chip, een 12 megapixel-camera achterop en een vingerafdrukscanner.

Motorola Moto G7 Power prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Motorola Moto G7 Power prijzen. Bekijk alle Motorola smartphones.
Alle Motorola smartphones met prijzen3. Xiaomi Mi A2

Xiaomi is nog een relatief onbekend merk in Nederland, maar deze telefoon is een absolute aanrader voor kinderen. Hij loopt namelijk net als de Nokia op Android One. Geen vervelende apps, maar wel veel updates dus. Bovendien heeft de Mi A2 een groot 6 inch-scherm, een 20 megapixel-camera voorop en een ruime 64GB opslagruimte. Goede ondersteuning, goede hardware en een goede prijs: daarmee kan je zoon of dochter prima voor de dag komen.
Let wel op, want we verwachten dat Xiaomi later deze zomer met een nieuw model komt. De Mi A2 verscheen eind juli 2018 en een opvolger staat dus waarschijnlijk al in de startblokken. Die zal waarschijnlijk iets krachtiger, maar ook iets duurder zijn. De Mi A2 wordt echter minder lang ondersteund, omdat ‘ie inmiddels al een jaar oud. Wil je maximale ondersteuning, dan kun je beter even wachten en doorsparen voor de Mi A3. Maar de meeste kids komen met de Mi A2 waarschijnlijk ook meer dan aardig uit de voeten.

Xiaomi Mi A2 prijzen vergelijken
Bekijk product4. Samsung Galaxy A40

Eigenlijk is deze Samsung A40 op moment van schrijven nog een paar tientjes duurder dan de prijslimiet die we noemden. Samsung-smartphones zakken echter snel in prijs, en gezien de populariteit van de Koreaanse fabrikant wilden we in ieder geval één Galaxy benoemen. Desalniettemin is de Samsung Galaxy A40 een hele goede keuze, vooral omdat hij net wat meer toffe features heeft dan de concurrentie.
Zo heeft de Galaxy A40 een selfiecamera voorop van maarliefst 25 megapixel, waarmee je kids kekke zelfportretten schieten. Achterop zit ook nog een dubbele camera, waarbij de tweede lens je bredere foto’s laat schieten. Een vingerafdrukscanner, 64GB opslagruimte en snelle oplader maken het plaatje compleet. Ook Samsung belooft minstens twee tot drie jaar aan updates.

Samsung Galaxy A40 prijzen vergelijken
Bekijk productHeb je een smartphone gekocht en wil je in de gaten houden wat je kinderen allemaal doen? Zo stel je ouderlijk toezicht in op een Android-smartphone. Zeker weten dat je kinderen beschermd blijven? Lees dan ook onze beveiligingsgids voor Android.