Zo beschermt Google de online back-up van je Android-smartphone beter

Thomas Haenen
15 oktober 2018, 9:22
2 min leestijd
Zo beschermt Google de online back-up van je Android-smartphone beter

Met een online back-up van je smartphone kun je op elk moment je telefoon herstellen, maar gezien de grote hoeveelheid gevoelige gegevens, kan die maar beter goed beschermd zijn. Google introduceert met Android Pie enkele extra beveiligingsopties.

Lees verder na de advertentie.

Beveiliging Android back-up verbeterd

Online back-ups van je Android-smartphone worden bewaard op de servers van Google. Mocht iemand onverhoopt op die servers weten in te breken, dan liggen nog niet direct al je gegevens op straat. De back-up wordt versleuteld met Googles Titan-technologie.

android back-up maken

Met Android Pie wordt de bescherming nog een stukje verder opgevoerd. De versleuteling kan namelijk alleen ongedaan worden met de ontgrendelcode die jij op je toestel hebt ingesteld. “De ontsleutelcode is versleuteld op basis van de pincode/het patroon/wachtwoord van de gebruiker,” aldus de zoekgigant. “Daardoor kan de back-up alleen geopend worden door een verzoek vanuit de gebruiker zelf.”

Zelfs als iemand toegang krijgt tot alle gegevens op de servers van Google, dan zijn die gegevens beschermd en onbruikbaar zonder de juiste codes. Bovendien kunnen hackers niet zomaar wat willekeurige codes proberen. Als een kwaadwillende gebruiker meerdere keren een foutieve code probeert om te ontgrendelen, wordt die gebruiker automatisch uitgesloten door de Titan-chip op Googles servers.

Het klinkt wellicht erg ingewikkeld allemaal, maar in de praktijk betekent het dat jouw gegevens nagenoeg onmogelijk door iemand anders ingezien kunnen worden. Alleen als iemand je wachtwoorden kent én toegang heeft tot de servers van Google, loop je gevaar. Zelfs Google zelf kan de versleuteling van je gegevens niet ongedaan maken. Immers, alleen jij kent je eigen code.

Tip: zo maak je een Android back-up

Android heeft een ingebouwde back-up-optie, waarmee je gemakkelijk en automatisch een kopie maakt van zowat al je belangrijke gegevens. Zo kun je niet alleen je contacten en apps opslaan, maar zelfs de wachtwoorden van je favoriete wifi-netwerken en de instellingen van sommige apps. Dat is handig als je je huidige telefoon een frisse start wil geven, of als je overstapt naar een nieuwe smartphone.

→ Lees ook: maak een back-up van je Android-smartphone in 3 stappen

Meer nieuws over Google

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu