Samsung introduceert Bixby: slimme, stemgestuurde Galaxy S8-assistent

Thomas Haenen
20 maart 2017, 14:00
3 min leestijd
Samsung introduceert Bixby: slimme, stemgestuurde Galaxy S8-assistent

Samsung heeft zojuist Bixby officeel onthuld. Deze stemgestuurde assistent moet slimmer zijn door een betere kennis van context. Bixby wordt toegevoegd aan alle Samsung-apparaten, maar maakt zijn intrede met de Galaxy S8.

Lees verder na de advertentie.

Samsung Bixby officieel

Bixby is meer dan andere stemgestuurde assistenten, zo belooft Samsung, omdat hij intelligenter reageert op je vragen en verzoeken. Hoewel bij de aankondiging de Galaxy S8 niet bij naam wordt genoemd, wordt er wel gehint naar het feit dat de assistent een essentieel onderdeel is van ‘de volgende Samsung-smartphone’. Bixby zal op termijn in vrijwel alle Samsung-apparaten te vinden zijn, van smartphones tot koelkasten tot wasmachines.

De Galaxy S8 (of ‘volgende Samsung-smartphone) wordt voorzien van een fysieke Bixby-knop op de zijkant van het toestel. Met een druk op de knop wordt de assistent direct geactiveerd. Vervolgens kun je direct je vraag stellen of een opdracht doorgeven. Bixby is beschikbaar in verschillende talen, waaronder Engels. In het Nederlands praten zit er waarschijnlijk voorlopig niet in.

Bixby: volledigheid en context

Volgens Samsung stonden drie elementen centraal bij het ontwerp van Bixby: volledigheid, bewust zijn van context, en uitstekende herkenning van waar je precies om vraagt. Bixby werkt met een groot aantal meegeleverde Samsung-apps, waardoor je veel acties op je telefoon straks stemgestuurd kunt uitvoeren. Zo kun je mensen opbellen, een foto maken, een website openen of een app opstarten door op de Bixby-knop te drukken.

Het bedrijf maakt later dit jaar een sdk beschikbaar voor ontwikkelaars. Daarmee kunnen zij Bixby toevoegen aan bestaande apps. In theorie kun je in de toekomst dus mogelijk WhatsApp, Instagram of zelfs games aansturen met je stem.

Bixby kan niet alleen met spraak, maar ook met het touchscreen aangestuurd worden. Dat is handiger als je bijvoorbeeld met de bus of trein reist, en even geen zin hebt om hardop tegen je toestel te praten. Je kunt ook halverwege een verzoek schakelen van input: je vraagt om de contactgegevens met je stem, en kiest vervolgens op het touchscreen wie je precies bedoelt.

Ook zou Bixby beter om kunnen gaan met onduidelijke vragen. Stel je een vraag met weinig details, dan zal Bixby proberen je verzoek toch uit te voeren op basis van wat er wel bekend is. Lukt dat niet, dan wordt je gevraagd om specifieke extra details. Zo wordt voorkomen dat je gefrustreerd raakt door alleen ‘Sorry, ik begrijp niet wat je bedoelt’ terug te krijgen van je Galaxy S8.

Bixby en Viv

Geruchten over Bixby zoemen al een tijdje rond. De stemgestuurde assistent is deels gemaakt door Viv AI, een bedrijf dat eind vorig jaar door Samsung werd overgenomen. Samsung heeft nog geen beeldmateriaal vrijgegeven van hoe de assistent er precies uitziet.

De Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus worden op 29 maart officieel onthuld en vervolgens kun je de Samsung Galaxy S8 met abonnement bestellen direct na de aankondiging. Dan krijgen we ook de eerste glimp van Bixby in de praktijk. Hoewel Samsung een zeer geavanceerde assistent belooft, is het doorgaans afwachten of de interacties in het echt net zo natuurlijk zijn.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu