De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Nieuwe regels voor BKR-registratie ingegaan: dit moet je weten

Thomas Haenen
1 mei 2017, 9:16
2 min leestijd
Nieuwe regels voor BKR-registratie ingegaan: dit moet je weten

Vanaf vandaag gelden er nieuwe regels bij de aankoop van een mobiele telefoon met abonnement. Een telefoon op afbetaling kan je nu namelijk een BKR-registratie opleveren. Dit is waar je dan rekening mee moet houden.

Lees verder na de advertentie.

BKR telefoonkrediet: dit verandert er

Je hebt ze waarschijnlijk al gezien: reclames voor mobiele abonnementen in bushokjes, op televisie of online met de ‘Geld lenen kost geld’-slogan. Tot voor kort associeerden we die tekst vooral met beleggingen, hypotheken of andere leningen, maar nu staan ze ook bij smartphones. Dat komt door de nieuwe regels op telefoonkredieten, die deels ingingen op 1 januari maar sinds vandaag ( 1 mei) pas echt van toepassing zijn.

De nieuwe regels zijn op jou van toepassing als je vanaf vandaag een mobiel abonnement met telefoon koopt. Providers zijn nu verplicht duidelijk aan te geven hoeveel je per maand betaalt voor je abonnement, en hoeveel je per maand betaalt voor de smartphone.

BKR telefoonkrediet

Betaal je voor het toestel meer dan 250 euro over de loopduur van het abonnement, dan zijn er voor jou gevolgen. Je aankoop wordt dan voortaan gezien als lening. Dat betekent dat je aan een inkomenstoets moet voldoen, waarbij de provider of webwinkel verplicht is te controleren of je wel genoeg geld hebt om de lening af te lossen.

Infographic: Alles wat je moet weten over telefoonkrediet

Ook wordt je aankoop geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Elke lening die daar geregistreerd wordt, kan forse gevolgen hebben voor de maximale hoogte van je hypotheek, zelfs bij aankoop van een relatief voordelig toestel. Neem je een mobiel abonnement met bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S8, dan kan je maximale hypotheek zelfs tot wel 10.000 euro lager uitvallen.

Met de nieuwe regels rondom het BKR telefoonkrediet hoopt de overheid consumenten beter te waarschuwen en beschermen tegen kostbare leningen. Sommige providers en fabrikanten verwachten bovendien dat consumenten hierdoor sneller voor goedkopere toestellen kiezen. Met onze lijst van vijf budgetsmartphones zonder BKR-registratie ontsnap je voorlopig aan de nieuwe voorwaarden.

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu