Zo maakt de BlackBerry Priv Android veiliger

Gijs Ettes
21 oktober 2015, 15:05
2 min leestijd
Zo maakt de BlackBerry Priv Android veiliger

De BlackBerry Priv is de eerste smartphone van de Canadese telefoonmaker die draait op Android. Dankzij diverse toevoegingen moet het ook de veiligste smartphone zijn die gebruikmaakt van Googles besturingssysteem.

Lees verder na de advertentie.

BlackBerry Priv draait op beveiligde Android-versie

Op het eerste oog verschilt de Android-versie waarop de BlackBerry Priv draait niet zo gek veel van de stockversie van Googles besturingssysteem. Onder de motorkap heeft de fabrikant echter flink gesleuteld om de beveiliging op te krikken en gebruikers meer privacy te geven.

Centraal staat de  Hardware Root of Trust, een serie checks tijdens  het opstarten van het toestel  om de integriteit van elk component te controleren. Wat bij gebruikers meer in het oog zal springen is de DTEK-app (zie hieronder), die toont  hoe het staat met de beveiliging van het apparaat op basis van je wachtwoordsterkte, encryptie-instellingen en de apps die je gebruikt.

blackberry priv android

Standaard is alle data op de BlackBerry Priv versleuteld en dankzij aanpassingen aan de Linux-kernel moet de smartphone aanzienlijk veiliger zijn dan andere toestellen met Android. Elke laag, van de hardware tot het besturingssysteem en apps, wordt continu gemonitord. Bovendien heeft BlackBerry een team paraat staan dat snel kwetsbaarheden in Android kan verhelpen, nog voordat gebruikers hier last van hebben. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je na aanschaf van de Priv verstoken blijft van (beveiligings-)updates.

Tot slot  is de Priv voorzien van BlackBerry Enterprise Server 12, de mobiele beveiligingssuite die onder andere veilig mailverkeer binnen  bedrijven mogelijk maakt. Het toestel heeft volledige toegang tot Google Play, al kunnen systeembeheerders ook instellen dat alleen goedgekeurde software uit een eigen app-bibliotheek kan worden geïnstalleerd.

Meer over de BlackBerry Priv

BlackBerry Priv Android

De BlackBerry Priv lekte al voor de officiële onthulling volledig uit. Het toestel beschikt over een fysiek toetsenbord dat kan worden uitschoven en tevens aanraakgevoelig is. Verder heeft de Priv een Snapdragon 808-processor (1,8GHz)  en  3GB aan werkgeheugen. Het interne opslaggeheugen van 32GB is uit te breiden tot tot 2TB. Het 5,4 inch-scherm heeft een resolutie van 2560 bij 1440 pixels met een hoge pixeldichtheid van 540 ppi. De accu heeft een capaciteit van 3410 mAh en de camera schiet foto’s van 18 megapixels.

Mogelijk wordt de smartphone begin volgende maand uitgebracht, al is een Nederlandse of Belgische  releasedatum nog niet bekend. Ook  bestaan er twijfels over de adviesprijs. Sommige bronnen spreken over een prijs van tussen de 500 en 600 euro, terwijl andere bronnen beweren dat de Priv 800 euro gaat kosten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

BlackBerry Priv
BlackBerry Priv

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu