BlackBerry gaat nergens heen: bedrijf doet het beter dan verwacht

Erwin Vogelaar
30 september 2017, 10:30
2 min leestijd
BlackBerry gaat nergens heen: bedrijf doet het beter dan verwacht

BlackBerry heeft de afgelopen jaren veel problemen gehad, maar nu lijkt het bedrijf uit zijn diepe dal te klimmen. In het tweede kwartaal van 2017 blijkt BlackBerry namelijk succesvol met meer inkomsten dan verwacht.

Lees verder na de advertentie.

BlackBerry succesvol met nieuwe strategie

Het gaat beter met BlackBerry dan verwacht. Toen het bedrijf in 2015 op de Android-markt stapte, werd er weinig succes geboekt. Daarom besloot BlackBerry een jaar later volledig uit de smartphonemarkt te stappen en een nieuwe richting op te gaan. Die richting bleek de juiste keuze.

blackberry succesvol

In het tweede kwartaal van dit jaar draaide BlackBerry een netto inkomen van 19 miljoen dollar. Dit lijkt niet veel, maar het jaar daarvoor draaide het bedrijf een verlies van 372 miljoen dollar. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar wist het bedrijf 26 procent meer inkomsten te genereren uit software en diensten. Ook wist het bedrijf veertig miljoen dollar meer te verdienen aan licentie-overeenkomsten.

Software en licenties

BlackBerry is nu volledig een softwarebedrijf dat levert aan andere bedrijven en overheden. Hier merk je als consument niet zoveel van. Waar je echter wel wat van merkt is hoe BlackBerry de licentie voor zijn merk verkoopt aan TCL Communications. Dit bedrijf zorgt ervoor dat er nog steeds smartphones op de markt verschijnen onder de naam BlackBerry.

Zeven jaar lang daalden de inkomsten van het bedrijf. Hierdoor probeerde het bedrijf nieuwe dingen uit om hier weer bovenop te komen. De keuze voor Android hoorde daar ook bij. Hardware produceren kost echter een hoop geld. Toen de Android-toestellen van BlackBerry vervolgens niet goed verkochten, zakte het bedrijf nog verder weg.

De nieuwe focus op software en licenties zorgt er niet alleen voor dat de inkomsten weer groeien, maar zelfs sneller stijgen dan verwacht. Hierdoor schieten de aandelen van het bedrijf ook omhoog. BlackBerry heeft tevens nog genoeg ruimte om te groeien. Bijvoorbeeld in software voor zelfrijdende auto’s en via de smartphones van TCL.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu