De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Waarom je mogelijk een blanco Play Store of Google-app ziet

Thomas Haenen
8 mei 2017, 9:13
2 min leestijd
Waarom je mogelijk een blanco Play Store of Google-app ziet

Verschillende gebruikers hebben sinds het weekend problemen met het laden van de Play Store en Google-app. De oorzaak én een voorlopige oplossing voor zijn nu bekend.

Lees verder na de advertentie.

Dit veroorzaakt de blanco Play Store bug

Google voert regelmatig experimenten uit met zijn apps, om nieuwe features alvast met een kleine groep gebruikers te testen. Doorgaans worden die features geruisloos en stilletjes op de achtergrond uitgerold en zou je er weinig tot niets van moeten merken. Een nieuwe test dit weekend zorgt echter voor problemen bij verschillende gebruikers.

Blanco Play Store

Op het Google-forum en sociale media geven verschillende gebruikers aan dat ze een blanco Play Store te zien krijgen zodra ze de app openen. Het startscherm van de app-winkel is volledig leeg, op enkele categorieën en de zoekbalk na.

De zoekfunctie van de Play Store werkt nog wel, dus de mogelijkheid om apps te downloaden, installeren en updaten is gewoon beschikbaar. Nieuwe apps ontdekken via tips van Google zit er echter niet in. Dit probleem kan niet door gebruikers opgelost worden; het is wachten tot Google een nieuwe update uitrolt.

Generieke foutmelding is te verhelpen

In de Google-app zorgt een test sinds dit weekend voor soortgelijke problemen. Doorgaans krijg je verschillende Google Now-kaarten in beeld, met relevant advies toegespitst op jouw locatie en interesses. Getroffen gebruikers zeggen echter dat ze nu een generieke foutmelding te zien krijgen, zonder dat duidelijk is wat er precies misgaat.

Deze bug kan gelukkig wél verholpen worden. Daarvoor ga je naar de instellingen van je smartphone, open je ‘Applicatiebeheer’ of ‘Apps’ en selecteer je de ‘Google-app’. Daar kies je voor ‘Opslag’ of ‘Opslag beheren’, en vervolgens voor ‘Gegevens van Google Search wissen’. Nadat je dat gedaan hebt, moet de app weer naar behoren werken. Geen zin om zelf de aanpassingen door te voeren? Vermoedelijk wordt ook dit probleem later vandaag of deze week door Google verholpen.

Google Play handmatig installeren

Heb je de app per ongeluk van je toestel verwijderd of werkt hij niet meer? Download de Google Play Store en lees hoe je de app handmatig installeert.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu