De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Dit is waarom bluetooth-lek ‘BlueBorne’ gevaarlijk is en dit doet Google er tegen

Erwin Vogelaar
13 september 2017, 19:51
2 min leestijd
Dit is waarom bluetooth-lek ‘BlueBorne’ gevaarlijk is en dit doet Google er tegen

Onderzoekers waarschuwen voor een nieuw bluetooth-lek dat BlueBorne heet. Een hoop apparaten, waaronder Android-smartphones, zijn bijzonder kwetsbaar.

Lees verder na de advertentie.

Bluetooth-lek BlueBorne en Google-updates

Onderzoekers van Armis Labs hebben een gevaarlijk bluetooth-lek ontdekt. Hierdoor zijn een hoop apparaten die verbinding maken via deze technologie kwetsbaar. Het lek wordt BlueBorne genoemd en kan snel en onopgemerkt je toestel overnemen als bluetooth staat ingeschakeld.

Zo gevaarlijk is BlueBorne

BlueBorne is gevaarlijk, omdat elk toestel dat bluetooth aan heeft staan een potentieel doelwit is voor hackers. Een aanvaller hoeft namelijk niet te koppelen met jouw apparaat. Jij hoeft bluetooth ook niet actief te gebruiken. Staat bluetooth aan, dan kan aan aanvaller malware installeren en zelfs het toestel overnemen zonder dat jij het doorhebt.

Armis Labs stelt dat wereldwijd miljarden toestellen kwetsbaar zijn, waaronder twee miljard Android-smartphones, tablets, smartwatches en mediaboxen. Ook stelt het onderzoeksbedrijf dat een miljard iOS-apparaten en twee miljard Windows-apparaten openstaan voor aanvallen.

Dit doet Google

Armis Labs heeft de kennis over dit lek in augustus gedeeld met bedrijven zoals Google, Apple en Microsoft. Daarom heeft Google het lek al gedicht in de nieuwste beveiligingsupdate van september. Heeft jouw toestel deze beveiligingsupdate al ontvangen? Dan hoef jij je niet zorgen te maken om BlueBorne.

Om te controleren welke versie van Googles beveiligingsupdate je hebt, ga je naar het instellingenmenu van Android. Daar tik je onderin op ‘Systeem’ en vervolgens onderin op ‘Over de telefoon’. Als bij ‘Niveau van Android-beveiligingspatch’ 9 september 2017 of nieuwer staat, dan zit je goed.

Hoe beveilig ik mijzelf?

Google is afgelopen week gestart met de uitrol van deze patch, maar enkel voor toestellen die draaien op een kale versie van Android. De verschillende fabrikanten zijn vervolgens trager met de uitrol van de update. Heb je de update nog niet en maak jij je zorgen? Zorg dan dat je bluetooth volledig uitschakelt op publieke plekken.

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu