De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Boete voor Google door machtsmisbruik in Rusland

Erwin Vogelaar
12 augustus 2016, 12:15
2 min leestijd
Boete voor Google door machtsmisbruik in Rusland

Google hangt een boete van 6 miljoen euro boven het hoofd, omdat het bedrijf zijn machtspositie in Rusland zou misbruiken ten nadele van de concurrentie.

Lees verder na de advertentie.

Boete Google

Google wordt weer aangeklaagd om vermeend machtsmisbruik op het Android-platform. Deze keer komt de aanklacht uit Rusland en staat de boete op 6 miljoen euro. De boete wordt opgelegd omdat Google zijn eigen diensten zou voortrekken op het Android-platform. Hierdoor benadeelt Google zijn concurrenten die geen eigen versies van kaarten of zoekmachines kunnen aanbieden. De boete komt na een klacht van het Russische bedrijf Yandex. Dit bedrijf heeft vijftig procent van de zoekmachinemarkt in Rusland in handen.

boete google

Zes miljoen euro is geen groot bedrag voor Google, aangezien het bedrijf een jaarlijks inkomen van 75 miljard dollar heeft, maar uiteraard laat het bedrijf het hier niet bij zitten. Google ontkent namelijk dat het de regels in Rusland breekt. “We hebben bericht gekregen over de boete van F.A.S. en zullen het nauw analyseren voordat we beslissen wat onze volgende stap is”, stelt Google in een statement.

Het vermeende machtsmisbruik van Google is niet alleen in Rusland een punt. Google is enkele maanden geleden ook door de Europese Commissie aangeklaagd voor machtsmisbruik op het Android-platform. In dit geval kan de boete oplopen tot een flink bedrag van 7,4 miljard dollar. Google moet voor 7 september een reactie geven op de aanklacht van de Europese Commissie, na een uitstel van enkele weken. Ook deze aanklacht gaat over de manier waarop Google met Android zijn eigen apps zou voortrekken. Aangezien dit platform wereldwijd veel gebruikt wordt, zorgt dit voor een oneerlijke concurrentiepositie. Tevens de Federal Trade Commission in de Verenigde Staten onderzoekt of Google om dezelfde reden aangeklaagd moet worden.

Google wordt ook door de Europese Commissie aangeklaagd voor Google Shopping, waar het bedrijf zijn eigen shoppingservice zou voortrekken in de Google-zoekresultaten.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu