Nieuwe versie Play Store wijst op bredere release Instant Apps

Gijs Ettes
3 mei 2017, 11:22
2 min leestijd
Nieuwe versie Play Store wijst op bredere release Instant Apps

Het lijkt erop dat Google Instant Apps gaat uitrollen naar een bredere groep gebruikers. De techniek zorgt ervoor dat je (delen van) apps kunt gebruiken, zonder ze eerst te hoeven downloaden.

Lees verder na de advertentie.

Bredere Instant Apps release aanstaande

Onder meer Android Police vond bij het uitpluizen van versie 7.8 van de Play Store-app duidelijke aanwijzingen dat Instant Apps er eindelijk aankomt. Zo is in de code een instellingen-menu te vinden met de opties om Instant Apps in en uit te schakelen en een specifiek account te koppelen. Zeker met Google I/O 2017 in aantocht (17-19 mei) lijkt het aannemelijk dat het bedrijf de langverwachte functie spoedig beschikbaar stelt aan meer gebruikers.

Tot nu toe was Instant Apps, dat tijdens de vorige Google I/O werd onthuld, slechts beschikbaar voor een klein groepje ontwikkelaars en gebruikers van Pixel- en Nexus-smartphones. Eerder schreven we over de mogelijkheid om Instant Apps aan te zetten, maar de kans is groot dat je bij het doorlopen van die stappen geen resultaat krijgt.

Het gebruik van de functie zelf is erg eenvoudig. Instant Apps houdt het midden tussen een native Android-app en een web-app. De apps verschijnen vanzelf tussen de zoekresultaten in Chrome of de Google-app. Door op een zoekresultaat gemarkeerd als ‘Instant’ te klikken, wordt het geopend in de desbetreffende app. Alleen de benodigde onderdelen worden gedownload, zodat je niet na afloop de complete app op je toestel hebt staan. Het voordeel van een app ten opzichte van een website is extra functionaliteit, zoals de mogelijkheid om in te loggen, mobiel te betalen of informatie op basis van je locatie te krijgen. Instant Apps moet werken op toestellen met Android 4.2 en hoger.

Kleine veranderingen in de nieuwe Play Store-app

Versie 7.8 van Google Play kent nog wat kleinere veranderingen, waaronder een subtiele herinnering om automatische app-updates in te schakelen (zie hieronder). Ook zijn er aanwijzingen dat Google Play de mogelijkheid krijgt voor ontwikkelaars om ‘beloningen’ uit te delen, als genoeg mensen zich inschrijven voor de aankomende release van een nieuwe app of game.

instant apps release

Dit moet gebruikers aanmoedigen om meer mond-tot-mond-reclame te maken voor een applicatie die nog moet verschijnen. Hoe de beloningen er precies uit gaan zien, is niet bekend. De laatste versie van de Play Store-app is te downloaden via APK Mirror. Lees ook hoe je handmatig apk-bestanden installeert.

Google Play handmatig installeren

Heb je de app per ongeluk van je toestel verwijderd of werkt hij niet meer? Download de Google Play Store en lees hoe je de app handmatig installeert.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu