Cardboard en Daydream in 2018: zo staat Googles virtual reality ervoor

Erwin Vogelaar
26 april 2018, 14:00
4 min leestijd
Cardboard en Daydream in 2018: zo staat Googles virtual reality ervoor

Google zette jarenlang hoog in op virtual reality, maar tegenwoordig hoor je er een stuk minder over. Hoe gaat het met Google Cardboard en Daydream in 2018?

Lees verder na de advertentie.

Google Cardboard en Daydream 2018

Zocht je enkele jaren terug naar een toegankelijke vorm van virtual reality, dan moest je bij Google zijn. Het bedrijf wist met Google Cardboard iedereen kennis te laten maken met deze technologie. Later zette het bedrijf een volgende stap met Google Daydream, maar nu lijkt de ontwikkeling stil te staan. We kijken wat er aan de hand is.

Stukje karton

Google sprong heel slim in op de beginnende hype rond virtual reality. Terwijl Oculus zijn eerste Oculus Rift in de winkel legde voor 699 euro, legde Google een stukje karton met twee lenzen ernaast. Deze brilletjes moest je zelf eerst in elkaar vouwen, waarna je jouw smartphone erin schoof en in virtual reality kon duiken. Dat bleek een top idee, want al snel vlogen er miljoenen exemplaren van over de toonbank.

daydream 2018

Dat is niet gek. Voordat je virtual reality helemaal snapt, moet je het namelijk zelf ervaren. Google Cardboard was gewoonweg de meest toegankelijke en goedkope manier om dat te doen.

Steeds meer bedrijven namen de technologie over met eigen brilletjes. Sindsdien zijn er dus talloze brillen te koop om je smartphone in te stoppen. Met deze brillen kun je meestal de Google Cardboard-app gebruiken vol met vr-ervaringen.

→ Download de Cardboard-app in Google Play (gratis)

Er worden nog apps gemaakt

Hoewel Google Cardboard inmiddels een beetje naar de achtergrond is geschoven, moet de invloed op de groei van virtual reality niet worden onderschat. Miljoenen mensen zijn op deze manier met de technologie in contact gekomen en app-makers zijn gemotiveerd om vr-ervaringen te maken.

Hoewel de grote explosie aan apps voorbij is, worden er nog steeds vr-apps in de Play Store gepubliceerd die werken met Cardboard. Daarom kan het lonen om dat brilletje er nog eens bij te pakken en in de digitale winkel te duiken. Cardboard is voor app-makers interessant om te ondersteunen, omdat er op deze manier miljoenen mensen bereikt kan worden. Veel meer dan met het nieuwere Google Daydream.

Zachte stof

Sinds Google Cardboard zijn er niet alleen meer goedkope vr-brilletjes uitgekomen, maar ook mooiere brillen voor duurdere smartphones. Deze komen vaak van de smartphonefabrikanten zelf. Afgezien van de Gear VR van Samsung, weet geen andere fabrikant het echter lang vol te houden. Samsung blijft zijn bril slim doorontwikkelen, waardoor dit nu de grootste speler is voor virtual reality op smartphones.

Daar laat Google het natuurlijk niet bij zitten. In 2016 kondigde het bedrijf daarom Daydream aan. Daydream is een vr-platform voor Android dat de nieuwe plek moest zijn om virtual reality op een smartphone te beleven. Ter introductie werd ook de Daydream View gelanceerd, een vr-bril met een zachte bekleding.

daydream 2018

Bij de headset wordt standaard een afstandsbediening geleverd. Naast de kwaliteit van de beelden is dat het grootste verschil met Google Cardboard. Via een afstandsbediening is er namelijk interactie mogelijk, zowel via de knoppen als bewegingen. Dat zorgt voor interessantere ervaringen. Met Cardboard is het alleen maar mogelijk om je hoofd te bewegen en een enkele onhandige knop te gebruiken.

Toch is Daydream een stuk minder toegankelijk. Je hebt er namelijk een high-end-toestel voor nodig, waarvan maar enkelen van Daydream ondersteunen. Daarnaast kiezen mensen die een moderne Samsung hebben al snel voor Gear VR. Wel heeft Google in 2017 een nieuwe versie van de Daydream View uitgebracht. Deze heeft onder andere betere lenzen en zit comfortabeler.

Helemaal los

De volgende stap is dat de smartphone niet meer nodig is. Lenovo is de eerste die Daydream zelfstandig maakt met de Mirage Solo. Deze vr-bril heeft een eigen Snapdragon-chip, scherm en accu en laat je gebruikmaken van alle apps die via Google Daydream te vinden zijn.

Deze losse brillen zijn natuurlijk een stuk duurder dan een stukje karton of een Daydream View. De Mirage Solo kost maar liefst 400 dollar. Dat is ongeveer dezelfde prijs als een Oculus Rift, maar die bril werkt natuurlijk enkel in combinatie met een stevige pc. Oculus en HTC komen dit jaar echter ook met losstaande brillen op de markt.

daydream 2018

Daydream heeft problemen om zich staande te houden in 2018. Het platform is nog maar met een beperkt aantal toestellen te gebruiken en heeft zich nog niet bewezen als hét platform waar de consument voor moet kiezen. In het hogere segment heeft Daydream gewoonweg teveel concurrentie om interessant te zijn. Mogelijk moeten er enkele jaren overheen totdat Daydream voor meer mensen toegankelijk wordt, maar het is bij Google altijd maar de vraag hoelang het bedrijf geld en tijd in een kwakkelend platform blijft steken.

Het Android-ecosysteem

Doordat Android is opgezet als een open besturingssysteem, vind je het op veel plekken terug, ook waar je het niet verwacht. Deze maand staat Android Planet daarom in het teken van het Android-ecosysteem en alles wat daarmee te maken heeft. Hieronder vind je een overzicht van onze verhalen in dit thema.

Lees meer in ons maandthema

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu