Android op CES 2015: de 5 belangrijkste aankondigingen

Gijs Ettes
9 januari 2015, 14:00
5 min leestijd
Android op CES 2015: de 5 belangrijkste aankondigingen

Vandaag is de laatste dag van CES 2015, de eerste elektronicabeurs van dit jaar en meteen ook een van de grootste. We blikken terug op de belangrijkste aankondigingen die op Android-gebied zijn gedaan.

Lees verder na de advertentie.

CES 2015 in een notendop

ces 2015 android
Afbeelding: Phandroid.com

De Consumer Electronics Show – afgekort CES – staat jaarlijks garant voor de nodige aankondigingen op het gebied van mobile en technologie. Dat was tijdens CES 2015 niet anders, al lag op Android-gebied de focus vooral op smart home en televisies. Interessant om te zien is dat het aantal apparaten in je huishouden dat je met Android kunt besturen, steeds groter  wordt. Van je gordijnen, thermostaat en verlichting tot je waterkoker, koelkast en wasmachine. Het zogenoemde internet of things, waarbij alledaagse voorwerpen (denk aan beveiligingscamera’s en de sloten in je huis) slim kunnen communiceren met personen en andere objecten, zorgt er dit jaar voor dat de fysieke en virtuele wereld nog meer samenkomen. Uiteindelijk moet dat ervoor zorgen dat je leven aangenamer en veiliger wordt.

Tijdens CES zijn ook smart plugs aangekondigd die je kunt gebruiken om elk regulier ‘dom’ apparaat te bedienen met je Android- of iOS-apparaat. Daarnaast is  de hernieuwde hype rondom virtual reality nog niet voorbij, getuige de vele vr-brillen die we de revue hebben zien passeren. Hieronder hebben we de belangrijkste aankondigingen die tijdens de beurs werden gedaan op een rijtje gezet. Welke nieuwe gadget liet jouw hart sneller kloppen? Laat het ons weten in de comments!

1. De eerste televisies met Android TV

Android TV CES 2015

Google TV is dood, lang leve Android TV! De afgelopen dagen zagen we de nodige televisies met Googles geoptimaliseerde platform voor tv’s voorbijkomen. Onder meer Sharp, Sony en TP Vision, het bedrijf dat Philips-tv`s ontwikkelt, gaan dit jaar aan de slag met Android TV. De fabrikanten zullen vrijwel al hun nieuwe full-hd en 4K-tv’s voorzien van het nieuwe besturingssysteem, dat bouwt op de mogelijkheden van Android en het uitstekende aanbod van content uit Google Play.

In het geval van Philips zal Android TV worden gecombineerd met het al bestaande Smart TV-platform. Je zult dus niet alleen Android-apps, games en functies kunnen gebruiken, maar ook de apps en (on-demand) platforms die Philips zelf biedt. De eerste toestellen  met Android TV worden in de loop van dit jaar verwacht.

razor forge tv

Een andere interessante aankondiging was die van de Razer Forge TV, een 100 dollar kostende spelcomputer met de mogelijkheid om Android-games en pc-games te streamen naar het grote scherm van je televisie. Je kunt de console bedienen met de bijbehorende app of een bluetooth-controller die apart verkrijgbaar is. De controller kan in de toekomst ook worden gebruikt voor de Steam Box en je smartphone. In de VS verschijnt het apparaat nog dit kwartaal; een Europese releasedatum is niet bekend.

2. Google Cast for audio

Nieuw uit de stal van Google tijdens CES 2015 was Google Cast for audio. De techniek werkt in combinatie met verschillende speakers, soundbars en receivers, waarvan de eerste modellen in de lente in Noord-Amerika uitkomen.

google-cast-for-audio CES 2015

Je gebruikt Google Cast for audio op dezelfde manier als de  Chromecast. Je tikt op het `cast`-icoontje binnen je favoriete muziek-app, selecteert een geschikte speaker en de muziek begint te spelen. Google Cast Ready-speakers, waar je Android-apparaat mee communiceert, halen de muziek direct uit de cloud. De speakers werken met een aantal bekende muziekstreamingdiensten, waaronder Deezer, Google Play Music, iHeartRadio, Pandora, Rdio en TuneIn. In de toekomst worden er meer audiobronnen ondersteund door de boxen.

Waarom Spotify ontbreekt is helaas onduidelijk en ook is niet bekend of de streamingdienst later  zijn opwachting maakt. Verder is nog niet bekendgemaakt of en wanneer Google Cast for audio naar Nederland en BelgiĂ« komt.

3. Nieuwe gebogen smartphone van LG

LG G Flex 2

De LG G Flex 2 is niet de eerste gebogen smartphone van LG, maar wel eentje die de potentie heeft om het beter te doen dan zijn voorganger. Het toestel is namelijk een slag kleiner dan zijn 6 inch-voorganger en heeft een rubberen behuizing die buigzamer is en voorzien is van een verbeterde zelfhelende coating. De extra buigzaamheid zou de duurzaamheid en het comfort van het toestel verbeteren en het lijkt erop dat LG alle minpunten van de eerste G Flex heeft aangepakt.

Qua specs is de smartphone goed voorzien. Hij heeft een 5,5 inch poled (plastic oled) scherm met een full-hd-resolutie, een Snapdragon 810-chip met een 2,0GHz octacore-processor, 2GB aan DDR4-RAM en 16 of 32GB aan uitbreidbare opslagruimte. Dankzij de 3000 mAh-accu krijgt de G Flex 2 waarschijnlijk een vrij goede accuduur, mede omdat LG voor een full-hd-resolutie heeft gekozen. Tot slot zijn er twee camera’s met 13 en 2,1 megapixels aan boord en draait de G Flex 2 standaard op Android 5.0 Lollipop. De precieze prijs en releasedatum zijn nog niet bekend.

4. Android Auto

Android Auto is vorig jaar al aangekondigd, maar tijdens de CES zagen we de eerste systemen met het platform in het wild. Zowel Volkswagen als Pioneer kondigden infotainmentsystemen aan met ondersteuning voor Android Auto, en de systemen van laatstgenoemde waren ook daadwerkelijk op de beursvloer te zien. Ze bieden alle voordelen van Android Auto, waaronder spraakbesturing en de mogelijkheid om sms’jes, chatberichten en telefoontjes op te volgen. Daarnaast heeft Android Auto standaard de navigatie van Google Maps ingebouwd, alsmede ondersteuning voor apps als TuneIn, PocketCasts en Spotify.

Goed  om te zien is dat veel (auto)fabrikanten kiezen om zowel ondersteuning voor Android Auto als het vergelijkbare CarPlay van Apple in te bouwen. Dit zorgt ervoor dat de compatibiliteit van de systemen prima is en je straks niet bang hoeft te zijn om te switchen van besturingssysteem (of auto).

5. Nvidia tilt mobiele chips naar hoger plan

nvidia tegra x1 CES 2015

Begin deze week kondigde chipmaker Nvidia de Tegra X1 aan, een mobiele chip die dit jaar verschijnt en met 1 teraflop de rekenkracht van high-end pc`s en spelcomputers benadert. De Tegra X1 heeft een octacore-processor met vier Cortex A57 en vier Cortex A53-chips (64-bit). Vier kernen van de processor zijn lager geklokt en zijn daarmee geschikt voor het uitvoeren van minder intensieve taken.

De gpu van de X1 is gebaseerd op de Maxwell-architectuur en ruim twee keer zo krachtig als die van de Tegra K1, die precies een jaar geleden werd aangekondigd. Hij is goed voor een rekenkracht van 1 teraflop, waar bijvoorbeeld de Xbox One en PlayStation 4 respectievelijk 1,3 en 1,84 teraflop doen. De kloksnelheid van de gpu is niet bekend, maar duidelijk is wel dat de X1 mobiele chips naar een hoger plan tilt. Daarmee worden smartphones en tablets als gameplatform steeds aantrekkelijker.

→ Meer lezen? Check onze 5 verwachtingen voor 2015 op het gebied van mobile.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu