De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Opinie: Googles Chat zonder end-to-end encryptie kan echt niet

Erwin Vogelaar
23 april 2018, 19:02
3 min leestijd
Opinie: Googles Chat zonder end-to-end encryptie kan echt niet

Google komt met een nieuwe berichtendienst. ‘Chat’ moet sms opvolgen en onder andere WhatsApp vervangen. Er is alleen een groot obstakel: er is geen end-to-end encryptie aanwezig.

Lees verder na de advertentie.

Geen Chat end-to-end encryptie is een probleem

Google heeft geen goede geschiedenis als het gaat om chat-apps. Het bedrijf blijft maar pogingen doen, maar ook de nieuwste optie, Google Allo, slaat niet aan. Google legt daarom nu de focus op de opvolger van sms en mms: rcs. Rcs staat voor Rich Communications Services. Het idee is dat providers met deze technologie wereldwijd een open en consistente tekstberichtenservice op Android-toestellen kunnen aanbieden.

Voor de consument heet deze technologie gewoonweg Chat. Het wordt onderdeel van de Android Berichten-app, dus je hoeft geen nieuwe applicatie te downloaden. Alleen je provider moet de technologie gaan ondersteunen.

Lees ook: Dit moet je weten over sms-opvolger ‘Chat’

Met rcs is het mogelijk om bijvoorbeeld groepsgesprekken te starten, foto’s in hoge resolutie te sturen en zien of iemand een berichtje heeft gelezen. Zeg maar de functies die je verwacht van een moderne berichten-app. Er mist echter een essentiĂ«le functie, en dat is een groot probleem.

chat end-to-end encryptie

Geen end-to-end encryptie

Een nieuwe standaard voor moderne chat-apps is namelijk end-to-end encryptie. Dat betekent dat je berichtjes versleuteld worden verstuurd, en alleen de verzender en ontvanger ze kan lezen.

WhatsApp en Signal versleutelen bijvoorbeeld automatisch je berichten, terwijl Telegram de mogelijkheid geeft om een ‘geheime chat’ te starten met end-to-end encryptie. Dat is belangrijk, want deze technologie zorgt ervoor dat je berichtjes niet door kwaadwillenden onderschept kunnen worden, en je provider ook niet kan meekijken.

Inleveren op privacy

Mogelijk klinkt het je wat overdreven in de oren, maar het recente nieuws rond zowel Facebook als de sleepwet, maakt extra duidelijk hoe belangrijk het behouden van je privacy is. Door Android-gebruikers naar Chat te sluizen in plaats van bijvoorbeeld WhatsApp te gebruiken, zorgt Google ervoor dat zij een stukje privacy inleveren zonder dat ze er mogelijk erg in hebben.

Het is zelfs zo’n vreemde keuze, dat Amnesty International er op heeft gereageerd: “Met de verbijsterende beslissing om een berichtendienst te lanceren zonder end-to-end encryptie heeft Google zijn minachting getoond voor de privacy van Android-gebruikers en een waardevol geschenk gegeven aan cybercriminelen en overheidsspionnen, omdat ze eenvoudig toegang hebben tot de inhoud van Android-communicatie tussen gebruikers.”

Wel interessant

Dat is zonde, want de technologie is verder wel interessant. Het wordt namelijk hoog tijd dat de sms een upgrade krijgt. Door deze nieuwe standaard in te voeren, wordt de ervaring voor het sturen van berichtjes voor iedereen beter. Chat kan ook eindelijk stevige concurrentie voor Apples iMessage betekenen.

Maar waar bijvoorbeeld iMessage wel end-to-end encryptie aanbiedt, doet Chat dat niet. Bovendien is het dat Google een nieuwe chatoplossing doorvoert in 2018, zonder deze veiligheid voor zijn gebruikers te garanderen, bizar.

Amnesty Internatonal vervolgt: “Google zou het in zijn huidige vorm onmiddellijk moeten schrappen en in plaats daarvan zijn klanten een product geven dat hun privacy beschermt.” Hopelijk luistert Google naar de kritiek en neemt de zoekgigant zijn gebruikers serieus.

Privacy van je Google-account controleren

Eind vorig jaar heeft het Google Dashboard een update gekregen, waardoor het makkelijker is om te zien hoe het met de privacy van je Google-account zit. In het artikel lees je hier meer over.

→ Google maakt controleren van je privacy op je smartphone makkelijker

Zit jij te wachten op Chat? En wat vind je ervan dat de dienst geen end-to-end encryptie heeft? Laat het weten in de comments hieronder!

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu