Dit kun je met een Chinese smartphone van 50 euro

Gijs Ettes
9 oktober 2015, 14:00
5 min leestijd
Dit kun je met een Chinese smartphone van 50 euro

Vrijwel alle fabrikanten laten hun smartphones in China maken en verkopen ze vervolgens in westerse landen voor een veelvoud van de productiekosten. Maar wat krijg je als je een toestel direct uit China laat overkomen? Wij zochten het uit.

Lees verder na de advertentie.

Twijfels over Chinese smartphones

Ondanks dat de smartphone die jij dagelijks gebruikt hoogstwaarschijnlijk in China is gemaakt, zijn veel consumenten huiverig voor de aanschaf van een Chinese smartphone. De twijfels hebben vooral te maken met zaken als de kwaliteit en garantie: koop ik geen rommel en hoe zit het met garantie? Ook staan Chinese telefoonmakers nou niet bepaald bekend om hun goede ondersteuning, bijvoorbeeld in de vorm van software-updates. Veel toestellen worden hoogstens één keer in hun leven bijgewerkt naar een nieuwe Android-versie.

chinese smartphone

Werpen we een blik op online warenhuizen als DealExtreme en AliExpress, dan valt op hoeveel keuze je hebt als je een goedkope Chinese smartphone zoekt. Er zijn honderden toestellen verkrijgbaar  van exotische merken als Elephone, Jiayu en Doogee, die verrassend goede hardware beloven  voor een klein prijsje. Bovendien worden de toestellen in veel gevallen gratis verzonden naar Nederland en BelgiĂ«, al moet je soms wel nog  invoerrechten betalen. Met de invoercalculator bereken je hoeveel invoerrechten en btw er nog bovenop je bestelling komen.

Wat krijg je voor 50 euro?

Wij namen  de proef op de som en kochten enkele weken geleden dan eindelijk onze eerste  smartphone bij een Chinese verkoper op AliExpress. Na een korte zoektocht kwamen we uit op de Doogee X5, met een prijs van 50 euro de goedkoopste smartphone met een recente  Android-versie. De X5 is beduidend goedkoper dan budgetmodellen als de Motorola Moto E of Samsung Galaxy Trend 2 Lite, maar heeft op papier wel betere specificaties. Zo is het toestel voorzien van een 5 inch-hd-scherm met prima kijkhoeken, 8GB opslag dat is uit te breiden met een micro-sd-kaartje en ondersteuning voor twee simkaarten. Daarnaast is er een 1,3GHz quadcore-processor (MediaTek MT6580) en 1GB aan werkgeheugen aan boord.

chinese smartphone

Maar misschien nog wel belangrijker: in tegenstelling tot veel westerse budgetsmartphones draait de Doogee X5 uit de doos op Android 5.1 (Lollipop), dat bovendien is gepatcht voor het ernstige Stagefright-lek dat onlangs in Android werd aangetroffen. Daarmee is het toestel ironisch genoeg veiliger dan de Galaxy S6 (Edge), die op het moment van schrijven nog kwetsbaar is voor het lek. Voor Stagefright 2.0 is de X5 overigens nog niet gepatcht.

De Doogee X5 is al gepatcht voor een ernstig Android-lek

Voor een Chinese smartphone  is er  relatief weinig bloatware aanwezig: Doogee levert alleen een minimalistische skin, wat toetsenborden en een bestandsbeheerder mee, maar die kun je desgewenst verwijderen. Met de Google Now Launcher geĂŻnstalleerd, heb je bijna het idee dat je een toestel met stock-Android gebruikt. Wel ontbreken nog een aantal Google-apps als YouTube en Google Drive, maar die pluk je gemakkelijk uit de Play Store.

Maar kun je er ook wat mee?

De Doogee X5 is zeker niet de mooiste en dunste smartphone die we ooit hebben gezien. De telefoon bestaat grotendeels uit goedkoop plastic, al voelt de behuizing stevig aan en is de achterklep gemakkelijk verwijderbaar. Je krijgt dan toegang tot de accu en de slots voor de simkaarten. De X5 ondersteunt micro-sim, maar kan niet overweg met 4G. Voor deze prijs hadden we dat echter ook niet verwacht. Je kunt overigens wel gewoon bellen en mobiel internetten op het Nederlandse netwerk.

chinese smartphone

In de praktijk voelt de Doogee X5 verrassend vlot aan. Apps worden snel gedownload en gestart, swipen door menu’s gaat soepel en ook wisselen tussen apps gaat vrijwel altijd zonder haperingen. Alleen bij het gebruik van het virtuele keyboard reageert het toestel soms wat traag, maar de responsiviteit van het scherm is verder goed.

Verder worden hd-video’s probleemloos afgespeeld en is ook gamen mogelijk. We probeerden de laatste FIFA en Need for Speed: No Limits uit en beide spellen draaien vloeiend en zijn prettig te bedienen dankzij het grote scherm. Het toestel van Doogee is geen krachtpatser, maar met recente apps heeft het geen moeite. En dat is bij veel andere budgettelefoons wel anders.

De prestaties zijn goed, de camera’s minder

Van de camera’s van de Doogee X5 moet je niet te veel verwachten. Volgens de fabrikant heeft het toestel twee camera’s met 8 en 5 megapixels, maar foto’s kunnen alleen opgeschaald worden naar deze resoluties. In wezen heeft het toestel een 5 megapixel-camera aan de achterzijde en een 2 megapixel-frontcamera.  De camerasensors zijn niet al te best, waardoor foto’s er flets en vaag uitzien. Om nog iets van de kiekjes  te maken, zul je behendig moeten zijn met fotobewerkingssoftware. Ook de 720p-video’s die het toestel schiet zien er pover uit, al is de framerate (30 beeldjes per seconde) voldoende.

Hoe zit het met garantie?

Ook als je een Chinese smartphone aanschaft, heb je recht op garantie. De lengte en voorwaarden kunnen echter per aanbieder verschillen. Koop je een toestel via een importeur in de Benelux, dan betaal je vaak meer, maar kun je sneller schakelen met een Nederlandstalig contact als er iets mis is met het toestel. Koop je een telefoon direct bij een Chinese aanbieder op bijvoorbeeld  AliExpress, dan ben je goedkoper uit, maar wel aangewezen op hun klantenservice.

Dat hoeft op zich geen problemen op te leveren, al is het aan te raden om voor aanschaf te checken of een  aanbieder goed wordt beoordeeld. Houd er ook rekening mee dat de verzendkosten flink kunnen oplopen als je je toestel voor reparatie naar China moet sturen.  Soms is het dan goedkoper om een nieuw toestel  aan te schaffen.

Waar koop ik een Chinese smartphone?

Na enkele dagen rond te hebben gelopen met een Chinese smartphone zijn we positief verrast. Je zult weinig telefoons vinden die goedkoper en net zo capabel zijn als  de Doogee X5. Voor 50 euro heb je een vlot en stevig toestel dat prima geschikt is als festivaltelefoon of (reserve) toestel voor beginnende gebruikers.

Chinese smartphones zijn bij diverse partijen in Nederland verkrijgbaar, maar ook direct bij de ‘bron’ via de eerder genoemde sites. De prijzen kunnen redelijk verschillen en niet alleen als je voor accessoires kiest of voor het iets duurdere 16GB-model gaat. Let daar dus goed op en check of de verkopende partij voldoende positieve feedback heeft gekregen.

Met dat in het achterhoofd kun je met vertrouwen je aankoop doen, zeker  omdat  je op veel sites een beroep kunt doen op kopersbescherming. Bevalt het toestel niet, dan kun je het in de meeste gevallen probleemloos retourneren, waarbij de verkopende partij de verzendkosten betaalt.

Wat zijn jouw ervaringen met Chinese smartphones? Deel ze hieronder!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu