De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Android-smartphones mogelijk getroffen door Chinese malware

Rick van der Veer
16 november 2016, 12:31
2 min leestijd
Android-smartphones mogelijk getroffen door Chinese malware

Beveiligingsonderzoekers hebben ontdekt dat software op bepaalde Chinese smartphones gebruikersdata naar China stuurde. Onder meer smartphones van het merk BLU waren getroffen door het probleem.

Lees verder na de advertentie.

Chinese smartphones AdUps

Beveiligingsbedrijf Kryptowire heeft in een aantal goedkope Android-smartphones een app gevonden die grote hoeveelheden gebruiksdata naar China stuurt. AdUps, de app in kwestie, is ontworpen voor Chinese fabrikanten om het gedrag van hun gebruikers in kaart te brengen. Smartphones met deze software zijn per abuis ook in de Verenigde Staten verkocht. Goedkope smartphones van het merk BLU werden daar via onder meer Amazon en Best Buy verkocht.

Naast BLU zijn er meer Chinese bedrijven die AdUps gebruiken. Onder meer Huawei en ZTE zetten de software in thuisland China in om het gedrag van hun gebruikers te analyseren. Deze gegevens worden vooral voor advertentiedoeleinden ingezet. Of de software ook in Europa en andere regio’s buiten China wordt gebruikt op smartphones is niet helemaal duidelijk.

Update 18 november: Huawei heeft in een reactie laten weten dat het geen zaken doet met AdUpt. “Huawei neemt de privacy en beveiliging van consumenten zeer serieus. We werken hard en zorgvuldig om deze te beschermen. Het genoemde bedrijf staat niet op onze lijst van goedgekeurde partners, en we hebben er dan ook nooit zaken mee gedaan.

Dat AdUps op toestellen buiten China gevonden werd zou volgens het bedrijf achter de app per ongeluk gegaan zijn. Het zou puur om een fout gaan en niet bedoeld zijn als spionagetactiek op klanten buiten China. Beschuldigingen dat de Chinese overheid er iets mee te maken zou hebben worden ook ontkent door het bedrijf.

BLU-update biedt bescherming

Inmiddels heeft BLU een update klaarstaan voor getroffen toestellen. De app zelf zou op afstand al uitgeschakeld zijn, terwijl de update van BLU de app volledig uit de software van getroffen toestellen haalt. Volgens AdUps is ook alle verzamelde data over Amerikaanse BLU-gebruikers vernietigd.

Chinese bedrijven moeten in hun thuisland aan regels voldoen omtrent het in de gaten houden van gebruikers. Om deze reden zijn Chinese smartphones uitgerust met software zoals AdUps. Het is dus belangrijk je hiervan bewust te zijn als je er voor kiest een smartphone uit China te halen. Je weet niet altijd wat voor een software er op het toestel draait.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu