Chinese zoekgigant maakt eigen Android-variant

Er zijn berichten opgedoken dat de Chinese zoekgigant Baidu een eigen mobiel besturingssysteem ontwikkelt. De basis voor dit besturingssysteem zou Android zijn. Het project heeft nu nog de codenaam Qiushi en zal eind dit jaar uitgebracht worden

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Baidu is niet het eerste Chinese bedrijf dat een mobiel OS uitbrengt, dat gebaseerd is op Android. Eerder werden DianxinOS en MIUI al uitgebracht op de Chinese markt. Gezien de mobiele strategie van Baidu lijkt een mobiel OS een logische volgende stap. Eerder bracht het bedrijf al mobiele diensten als Baidu Mobile Maps en Mobile Browser op de markt. Om alle Baidu-diensten te verenigen zou een mobiel OS een goede oplossing zijn. Android zelf is gebaseerd op Linux, dat in veel verschillende varianten (zogenaamde distributies) beschikbaar is. Het idee dat buitenstaanders ook eigen Android-‘distributies’ gaan maken is niet zo gek en het schept mogelijkheden voor aanbieders zoals Cyanogen om ook een eigen Android-variant te maken.

Of Google zo blij zal zijn met deze berichten is nog maar de vraag. Google probeert al geruime tijd voet aan de grond te krijgen op de enorme Chinese markt. Door onder andere de snel groeiende concurrent Baidu en de Chinese overheid blijft dit moeilijk.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.