Zo werkt de ingebouwde Google Chrome-adblocker vanaf morgen

Thomas Haenen
14 februari 2018, 14:29
2 min leestijd
Zo werkt de ingebouwde Google Chrome-adblocker vanaf morgen

Vanaf morgen neemt Google automatisch je grootste irritaties op het internet weg. Chrome wordt dan voorzien van een ingebouwde adblocker die vervelende advertenties automatisch blokkeert.

Lees verder na de advertentie.

Chrome adblocker morgen beschikbaar

Zowel de desktop- als mobiele versie van Chrome beschikken vanaf morgen over een adblocker. De nieuwe functionaliteit werd eind vorig jaar aangekondigd en rolt vanaf deze week uit naar alle gebruikers. Google gaat niet alle advertenties blokkeren, maar wel de meest vervelende. Hoewel reclame een belangrijke bron van inkomsten is van Google, zegt het bedrijf hiermee de frustraties van veel gebruikers tegemoet te willen komen.

Wat zijn ‘vervelende’ advertenties?

Google blokkeert straks alleen de meest irritante advertenties. In samenwerking met adverteerders en meer dan 40.000 gebruikers heeft het bedrijf richtlijnen opgesteld voor goede en slechte advertenties. Alles wat niet voldoet aan deze ‘Better Ads Standards’ wordt straks geblokkeerd.

Chrome adblocker

Op de desktop noemt Google vier grote irritaties: advertenties met video’s die automatisch geluid afspelen, grote reclames die niet weggaan of pas na een timer verdwijnen, en pop-up advertenties. Voor de mobiele browser heeft Google zelfs acht irritaties geïdentificeerd. Naast de voorgaande vier noemt het bedrijf ook reclames die constant knipperen en bewegen, reclames waar je doorheen moet scrollen en banners die een groot deel van het scherm vullen.

Ook met de nieuwste versie van Chrome zul je dus soms nog wat reclame tegenkomen in je browser. Denk bijvoorbeeld aan simpele, statische banners die niet te groot zijn of video’s zonder geluid. Wil je daar ook vanaf, check dan ons lijstje met de vijf beste adblockers voor Android.

Hoe werkt de Chrome adblocker?

De Google Chrome-update wordt vanaf donderdag 15 februari uitgerold. Vervolgens staat deze binnen enkele dagen tot weken op alle Android-smartphones met de browser. Eenmaal geïnstalleerd is de adblocker automatisch ingeschakeld. Open je een website met irritante reclame, dan verschijnt onderaan in beeld een melding dat een of meerdere advertenties geblokkeerd worden. Tik je erop om die melding open te klappen, dan kun je aangeven of deze website ook in de toekomst geblokkeerd moet worden.

Vanaf morgen zijn niet direct alle irritante advertenties geblokkeerd. Sitebouwers kunnen bij Google controleren of ze inderdaad banners gebruiken die geblokkeerd worden. Vervolgens hebben deze sites nog 30 dagen om hun reclames aan te passen voor de adblock daadwerkelijk van start gaat.

Download Chrome voor Android

Chrome staat standaard al op de meeste Android-smartphones. Heb je de browser nog niet, of wil je controleren of de update al beschikbaar is op jouw toestel? Download Chrome dan via onderstaande link in de Play Store.

Download Google Chrome in Google Play (gratis)

Het laatste nieuws over Google

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu