De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Nieuw compressiealgoritme laat Chrome sneller pagina’s inladen

Redactie
20 januari 2016, 15:33
1 min leestijd
Nieuw compressiealgoritme laat Chrome sneller pagina’s inladen

De Chrome-browser zal binnenkort in staat zijn om pagina’s sneller te laden en minder data te verbruiken. Google maakt dit mogelijk met behulp van een nieuwe compressiealgoritme: Brotli.

Lees verder na de advertentie.

Het Brotli algoritme

Google introduceerde het Brotli-algoritme afgelopen september als opvolger van het Zopfli-algoritme. Simpel gezegd moet Brotli ervoor zorgen dat bestandsgroottes met 20-26 procent en webpagina’s met HTML, CSS en Javascript met 17-25 procent verkleind worden ten opzichte van hun formaat met Zopfli. Dit maakt webpagina’s minder zwaar, waardoor Chrome sneller laadt.

chrome brotli

Een ander groot voordeel van Brotli is dat het algoritme, dankzij kleinere en sneller ladende pagina’s, ervoor zorgt dat het surfen over het web op mobiele apparaten minder van je accuduur en databundel vraagt. Brotli is momenteel uit te proberen in Chrome Canary. Dit is Googles testomgeving voor nieuwe browser-features. Waarschijnlijk zal het algoritme in de volgende versie van Chrome voor desktop en mobiel worden geïmplementeerd. Brotli werkt overigens alleen met https-pagina’s.

Chrome-browser sneller maken

Behalve door verbeteringen die worden doorgevoerd door Google is het ook mogelijk om zelf je browser sneller te maken. Zo is het slim altijd je Chrome-browser van de laatste update te voorzien en ongebruikte plug-ins en extensies te verwijderen om te voorkomen dat ze geheugen vreten dat je beter voor het surfen kunt gebruiken. Daarnaast is het niet verkeerd om op zijn tijd de tijdelijke gegevens te verwijderen om zo geheugen vrij te maken op je desktop.

Check deze 6 tips om de Chrome-browser sneller te maken voor uitleg over de uitvoering of meer tips. Je leest hier ook meer over experimentele functies in de browser die je kunt gebruiken om je surfervaring prettiger te maken.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu