De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Adobe stopt met Flash: dit moet je weten als Chrome-gebruiker

Erwin Vogelaar
25 juli 2017, 19:15
2 min leestijd
Adobe stopt met Flash: dit moet je weten als Chrome-gebruiker

Adobe trekt in 2020 eindelijk de stekker uit Flash. Dit moet je weten over het gebruik van Flash in Google Chrome de komende jaren.

Lees verder na de advertentie.

Via Chrome Flash gebruiken en het einde van deze technologie

Adobe kondigt vandaag aan dat Flash vanaf eind 2020 niet meer wordt ondersteund. Lange tijd was Flash de manier waarop het internet interactiever werd. Zo werd de technologie in webbrowsers gebruikt om video’s af te spelen en games te draaien, maar bijvoorbeeld ook om advertenties te tonen. Dit tijdperk is straks echt voorbij. Wat betekent dat voor jou?

Volgens Google bezocht drie jaar geleden nog tachtig procent van alle Chrome-gebruikers dagelijks een website met Flash. In een rap tempo is dit gebruik gedaald, want inmiddels zit het percentage op nog maar zeventien procent.

chrome flash

Hoe komt dit?

Als je regelmatig websites bezoekt, dan kom je veel minder vaak Flash tegen. Dit komt gewoonweg doordat websites minder Flash gebruiken. Websitemakers zijn massaal overgestapt op technologieën die zowel sneller en energiezuiniger als veiliger zijn dan Flash. Flash bleek namelijk behoorlijk kwetsbaar. Hierdoor was het makkelijk om gevaarlijke code te verspreiden.

En Chrome dan?

Omdat zo weinig websites nog gebruikmaken van Flash, zul je waarschijnlijk niets merken van de volledige uitfasering. Al sinds de zomer van 2016 blokkeert Chrome automatisch kleine Flash-onderdelen die websites trager maken. Sinds december word je gevraagd of Flash ingeschakeld mag worden als een website het toch nodig heeft om te functioneren.

De komende jaren zal Chrome Flash verder uitfaseren. Dit betekent dat de browser in iets meer situaties gaat vragen of Flash gedraaid mag worden. Richting het eind van 2020 wordt Flash volledig uit Chrome verwijderd.

Gebruik je nu nog Flash-websites en geef je daar toestemming voor, dan werkt de website tot 2020. De makers van die website hebben dus nog enkele jaren om over te stappen op een betere technologie.

Lees het laatste nieuws over Chrome

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu