Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Hoe Chrome ondersteuning voor de Flash-plugin schrapt

Thomas Haenen
10 augustus 2016, 10:22
2 min leestijd
Hoe Chrome ondersteuning voor de Flash-plugin schrapt

Google gaat in toekomstige versies van Chrome de ondersteuning voor Flash schrappen. Dat begint voorzichtig, maar voor het einde van het jaar wordt Flash al helemaal niet meer ondersteund door de browser.

Lees verder na de advertentie.

Chrome Flash-ondersteuning

Vanaf Chrome 53 worden kleine Flash-elementen op websites geblokkeerd. Die versie van de browser wordt vanaf september uitgerold voor smartphones, tablets en desktop. Het gaat om Flash-elementen die door websitebeheerders worden gebruikt om het bezoekgedrag van gebruikers te analyseren. Volgens Google zorgen deze elementen ervoor dat sites traag werden en zal het automatisch blokkeren voor een betere gebruikservaring zorgen.

Brotli

In december beperkt Google de Chrome Flash-ondersteuning nog wat verder. Dan verschijnt versie 55 van de browser, waarin Flash vrijwel volledig geschrapt wordt. Sites worden in deze versie standaard geladen in HTML5, een modernere webstandaard die veel functies van Flash vervangt, tenzij er alleen een Flash-versie is. Mocht je een website laden die alleen maar in Flash gelezen kan worden, dan vraagt Chrome je of Flash ingeschakeld mag worden. Flash verdwijnt dus nog niet volledig uit Chrome, maar de meeste gebruikers zullen het nog maar zelden zien.

Google is al geruime tijd bezig met het afwaarderen van Flash in Chrome. In versie 42 van de browser, die ruim een jaar geleden verscheen, moesten gebruikers al video’s en andere Flash-content aanklikken voordat deze werd geladen en afgespeeld. Daarmee probeerde Google voor kortere laadtijden en veiligere websites te zorgen.

Flash alternatief

Lange tijd werd Flash gezien als essentieel onderdeel van het internet. De technologie werd ingezet voor video’s, games en allerlei interactieve elementen op websites. Ook video’s op YouTube werden oorspronkelijk via Flash afgespeeld.

De laatste jaren werd Flash echter geplaagd door kwetsbaarheden, waardoor het voor kwaadwillenden relatief makkelijk was gevaarlijke code te verspreiden via de technologie. Ook gebruikte Flash relatief veel stroom. HTML5 biedt ontwikkelaars inmiddels dezelfde mogelijkheden als Flash, maar dan met minder kwetsbaarheden en een stuk energiezuiniger. Safari en Edge, de browsers van respectievelijk Apple en Microsoft, bieden al langer geen ondersteuning meer voor Flash.

Lees het laatste nieuws over Chrome

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu