Chrome OS is bezig aan een flinke opmars in het onderwijs. Ondanks concurrentie van Apple en Windows – toch niet de minsten – verovert Googles besturingssysteem in razendsnel tempo het klaslokaal. Hoe heeft men dit voor elkaar gekregen?
Lees verder na de advertentie.
Hoe Chrome OS onderwijs overneemt
Zowel Apple, Google als Microsoft richten zich op de educatiemarkt. Apple heeft onder meer de Klaslokaal-app, Google maakt Chrome OS en Microsoft heeft Windows. Google is echter hard op weg om de meest dominante speler in het onderwijs te worden.
Uit recente (Amerikaanse) cijfers blijkt dat bijna 60 procent van de in 2017 naar scholen verzonden mobiele apparaten een Chromebook was. Windows en Apple hebben beiden een marktaandeel van 20 procent. Een flinke aderlating voor het bedrijf van Tim Cook, aangezien men drie jaar geleden nog bijna de helft van de markt in handen had.

Toegegeven, deze cijfers zijn niet direct naar Nederland te kopiëren, maar het signaal lijkt duidelijk. Google is binnen enkele jaren zowel Apple als Microsoft ontstegen. Sterker nog, beide partijen zagen hun marktaandeel de afgelopen jaren afbrokkelen.
Hoe kan dit? Hoe heeft Chrome OS de afgelopen jaren het onderwijs overgenomen? Wij zetten de drie belangrijkste oorzaken op een rijtje:
1. Goed en voordelig
ChromeOS is compleet gecentreerd rondom de Chrome-browser. Het is daarmee een laptop die in eerste instantie gemaakt is om mee te internetten. Hierdoor is de opslagcapaciteit zeer beperkt, en kun je er in principe geen programma’s op installeren. De gemiddelde Chromebook heeft ongeveer 16GB aan opslag: het gros van deze capaciteit wordt ingenomen door de installatie van het besturingssysteem zelf.
Het voordeel hiervan is dat Chromebooks goedkoop in aanschaf zijn. Voor ongeveer 150 euro kun je als school al een instaplaptop aanschaffen. Tel je daar 50 tot 100 euro bij op, dan ben je in het bezit van een degelijker apparaat, dat nog jaren mee kan. Hiermee zijn Chromebooks veel goedkoper dan iPads of duurdere Windows-laptops. Daarbij hanteert Google een speciaal programma, waarin scholen in één keer geheel kunnen overstappen op Chrome OS.
Ook interessant: Wat is een Chromebook? 6 vragen beantwoord
2. Gemak dient de mens
Ten tweede is Chrome OS heel simpel van opzet. Het is daarmee voor scholen makkelijk om een eigen online leeromgeving op te zetten binnen het besturingssysteem. Hiervoor maakt men gebruik van G Suite for Education, een pakket aan apps en programma’s speciaal voor het klaslokaal. Docenten kunnen hierin onder meer lesmateriaal maken, uitdelen en (tussentijds) nakijken.

Ook voor de IT-afdeling op school is Chrome OS een uitkomst. Netwerkbeheerders kunnen gemakkelijk alle leerlingen van toegang tot apps voorzien waardoor het systeem vrijwel onderhoudsvrij werkt. Daarbij kunnen bepaalde applicaties, met mogelijk aanstootgevende inhoud bijvoorbeeld, met één druk op de knop verboden worden. Beheerders hoeven hiervoor geen scripts te draaien, maar regelen dit vanuit het administratiepaneel.
Bovendien kunnen leerlingen op elkaars Chromebook inloggen, wanneer ze hun eigen apparaat zijn vergeten mee te nemen. Aangezien alles in de cloud is opgeslagen, kunnen studenten dus nooit meer het smoesje gebruiken dat hun huiswerk nog thuis ligt. Al met al is Chrome OS gemakkelijk en simpel te bedienen: dit geldt voor zowel leerlingen, docenten als beheerders.
3. Integratie met Android
Een ander groot pluspunt van Chrome OS is de integratie met Android-apps. Via de Play Store kunnen steeds meer apps ook op de goedkope laptops gedraaid worden. Alhoewel het aanbod tijdens lancering tegenviel, komt daar de laatste tijd verbetering in.

Zodoende kunnen docenten gemakkelijk apps opnemen tijdens hun lesvoorbereiding en kinderen op een meer interactieve wijze doceren. Als kers op de taart kunnen onderwijsinstellingen onbeperkte opslagcapaciteit in de cloud bestellen. Hiermee hebben leerlingen altijd voldoende ruimte om hun werkstukken en boekverslagen op te slaan.
Lees ook: Overzicht: deze Chromebooks ondersteunen Android-apps
Apple opent de aanval
Apple heeft echter niet stilgezeten en is van plan het klaslokaal (terug te) veroveren. Het laatste wapenfeit is de iPad 2018, die een grote focus op onderwijs heeft meegekregen. Alhoewel de meeste analisten van mening zijn dat deze iPad geen levensgevaar voor Googles dominante positie oplevert, heeft Chrome OS wel z’n zwakke punten.
De meest in het oog springende is de grote afhankelijkheid van een actieve internetverbinding. Zoals gezegd is het besturingssysteem compleet opgebouwd rondom de Chrome-browser. Voor vrijwel alles heb je dus internet nodig: van het openen van een Docs-bestand tot het indienen van huiswerk. Door de geringe opslagcapaciteit is er geen ruimte om dit op de fysieke harde schijf op te slaan.

Ten tweede zou Apple ook een slaatje kunnen slaan uit de afwezigheid van goede touch-mogelijkheden op de Chromebook. Momenteel heeft het gros van de goedkope laptops geen touchscreen: leerlingen kunnen bijvoorbeeld niet op het scherm tekenen. De nieuwe iPad en Apple Pencil springen in dit gat. Daartegenover staat echter de fikse meerprijs van deze tablet. De iPad inclusief pennetje kost gemiddeld anderhalf tot twee keer zoveel als een degelijke Chromebook.
De toekomst: Google heeft weinig te vrezen
Alhoewel Google dus wel degelijk concurrentie heeft, lijkt het erop dat men zich voorlopig geen zorgen hoeft te maken. Met het merendeel van de markt in handen is Google namelijk dé dominante speler. Dit is niet alleen nu handig, maar ook in de toekomst. Kinderen die opgroeien met Google blijven haar producten waarschijnlijk ook tijdens de volwassenheid gebruiken.
Alhoewel Apple de aanval inmiddels heeft geopend, lijkt er geen vuiltje aan de lucht voor de zoekgigant. Apple-producten zijn nog steeds (te) duur, waardoor waarschijnlijk maar weinig scholen aanschaf zullen overwegen. Bovendien heeft Google nog flink ruimte om te groeien, bijvoorbeeld in Nederland: de markt in ons land is bij lange na nog niet verzadigd.
Alles over het Android-ecosysteem
Deze maand staat Android Planet daarom in het teken van het Android-ecosysteem en alles wat daarmee te maken heeft. Hieronder vind je een overzicht van onze verhalen in dit thema.
Lees meer in ons maandthema
- Achtergrond: waarom Google Android naar zoveel apparaten brengt (3-5-2018)
- Cardboard en Daydream in 2018: zo staat Googles virtual reality ervoor (26-4-2018)
- Achtergrond: Zo gaat ARCore je Android-smartphone verbeteren (17-4-2018)
- Tip: Zo werken Android-apps op Chrome OS (13-4-2018)
- Tip: Zo installeer je Android op een Raspberry Pi 3 (12-4-2018)